La aproape trei luni de zile de la suspendarea cursurilor, unitățile de învățământ își vor redeschide porțile, însă doar pentru elevii din anii terminali, care vor reveni la școală pentru un program de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.
Din 2 și până pe 12 iunie, clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor asista la ore de meditații susținute de profesorii lor, pentru evaluarea națională și bacalaureat.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, sunt 10.709 elevi care au anunțat că vor participa la aceste cursuri și 6.578 de cadre didactice.
”Pregătirea se desfășoară după un program stabilit la nivelul fiecărei școli, însă durata orarului zilnic al elevilor de liceu trebuie să fie de trei ore şi de 2 ore pentru elevii de gimnaziu. Unitățile vor organiza aceste activități, astfel încât elevii să nu se întâlnească în pauze”, a menționat Cezar Anuței, purtător de cuvânt al IȘJ Suceava.
Acesta a mai menționat că prezența elevilor la cursurile de pregătire și consiliere este opțională, însă cei care nu vor veni la școală vor trebui să-și continue activitățile de învățare în online.
„Sunt 186 de unități în tot județul care vor desfășura aceste cursuri, însă în alte 23 de școli nu vor fi activități de pregătire, elevii și profesorii preferând pregătirea în online”, a mai completat Anuței.
Inspectorii școlari monitorizează pregătirile
Toate activitățile din școli se vor desfășura cu respectarea unui set de reguli stabilit de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, reguli care vizează elevii și oamenii școlii.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava au anunțat că unitățile de învățământ din județ au încercat să se alinieze la toate normele impuse de actualul context sanitar, inspectorii școlari verificând respectarea tuturor măsurilor de siguranță.
„Săptămâna trecută, inspectorii școlari au monitorizat pregătirea unităților școlare pentru reluarea activităților, lucrurile sunt în regulă. Și în perioada următoare, inspectorii vor verifica școlile din zonele de care aceștia răspund pentru a se asigura că orele se desfășoară în siguranță”, a mai subliniat insp. Cezar Anuței.
Set de reguli pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Măsurile speciale de prevenție din școli implică numeroși pași.
Atât elevii, cât şi profesorii vor traversa curtea școlii pe un traseu bine delimitat și semnalizat, evident cu păstrarea distanţei fizice de un metru şi jumătate.
Înainte de a intra în şcoală, atât profesorii, cât şi elevii vor fi verificaţi de un medic. Acesta le va măsura temperatura, iar dacă aceasta va depăşi 37.3 grade Celsius nu vor fi lăsaţi să intre.
De asemenea, la intrarea în şcoli vor fi amplasate materialele şi echipamentele de protecţie - covoare dezinfectante, măști de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru mâini.
De la intrare, elevii vor fi însoţiți de un cadru didactic până în sala de clasă, iar la finalul cursurilor, elevii vor fi conduși de profesori până la ieșire.
Pe tot traseul de la intrarea în şcoală până în sala de clasă, vor fi afişate mesaje de informare cu normele igienico- sanitare. În sălile de clasă, podeaua şi băncile vor fi dezinfectate cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool. Într-o clasă vor avea voie cel mult 10 elevi care vor sta la 2 metri distanţă unul de altul, cu masca de protecţie pe faţă.
Pentru elevii și profesorii din județ, implicați în programele de pregătire pentru examenele naționale, Ministerul Educației a trimis 548.000 de măști de unică folosință.
„Aceasta este comanda Inspectoratului Școlar către Ministerul Educației, iar ea a fost trimisă integral”, a menționat prof. Cezar Anuței, purtător de cuvânt în cadrul IȘJ Suceava.