Listele cu angajații Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava care primesc stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei vor fi actualizate, în urma adoptării unor amendamente la legea care prevede acordarea acestuia. Managerul spitalului, dr. Anatolii Buzdugan, a declarat, vineri, în conferință de presă, că toți angajații care s-au îmbolnăvit de Covid-19, indiferent de sectorul în care lucrează, vor primi stimulentul de risc. Inițial, legea prevedea că acesta se acordă doar personalului medico-sanitar și auxiliar care era implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu Covid-19. Completarea actului normativ s-a făcut în data de 12 mai, astfel încât la acordarea salariilor pe luna aprilie nu au primit banii cei incluși ulterior în categoria beneficiarilor. „Acum se centralizează datele de pe toate secțiile și se fac liste suplimentare. Toți cei care s-au îmbolnăvit vor primi stimulente”, a afirmat dr. Buzdugan.
Potrivit acestuia, în spital sunt circa 700 de angajați care s-au îmbolnăvit de Covid-19.
Stimulentul de risc medical are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.
Odată cu amendarea legii, de această sumă beneficiază şi personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate, precum și medicii şi asistenţii medicali din unităţile şcolare care şi-au desfăşurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.
De asemenea, se acordă şi pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă.