Absolvenţii claselor a VIII-a care nu vor să urmeze un liceu, în schimb vor să învețe o meserie care să le permită să intre rapid pe piața muncii, se pot orienta către învățământul profesional sau dual de trei ani.
Oferta de specializări este foarte bogată, de la mecanic auto, tinichigiu, sudor, zidar, tâmplar, la ospătar, bucătar, brutar sau lucrător hotelier. În plus, clasele de învățământ profesional se organizează în funcție de nevoile pieței muncii și numai la cererea angajatorilor de pe plan local, astfel că șansele de angajare ale absolvenților sunt ridicate.
84 de clase cu peste 2.000 de locuri
Elevii de-a VIII-a interesați de învățământul profesional/dual au de unde alege o specializare în acord cu preferințele lor.
Pentru anul școlar următor, planul de școlarizare al județului cuprinde 84 de clase profesionale și duale cu 2.120 de locuri.
Domeniile de pregătire sunt: Turism și alimentație (cu calificările de Bucătar, Cofetar - patiser, Lucrător hotelier, Ospătar); Industrie alimentară (Preparator produse din carne și pește, Brutar – patiser); Comerț (Comerciant – vânzător, Recepționer – distribuitor); Mecanică (Mecanic auto, Mecanic utilaje, Sudor, Tinichigiu – vopsitor auto, Lăcătuș mecanic); Fabricarea produselor din lemn (Tâmplar); Industrie textilă și pielărie (Confecționer articole din piele); Construcții și instalații (Dulgher – tâmplar – parchetar, Zugrav - vopsitor); Silvicultură (Pădurar); Estetica și igiena corpului (Frizer, coafor, manichiurist); Electric etc.
Și liceele care organizează învățământ profesional și dual sunt multe, de pe toată aria județului, fiind vorba, de regulă, de colegii tehnice și licee tehnologice.
Oferta fiecărui liceu în parte, specializările și numărul de locuri disponibile pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Suceava, la secțiunea Admitere învățământ liceal, profesional și tehnic.
Pentru admitere, perioada de înscriere va începe pe 29 iunie și va dura până pe 6 iulie. Elevii vor completa fișele de înscriere și dosarele la școlile lor gimnaziale, iar acestea vor depune dosarele elevilor la școlile alese de aceștia.
Care sunt beneficiile pentru elevi
În primul rând, absolvirea învățământului profesional sau dual oferă șanse sporite de angajare, asigurând calificarea în meserii căutate pe piața muncii.
De asemenea, din partea statului elevii primesc lunar o bursă de 200 de lei, iar cei care sunt la învățământul dual mai primesc 200 de lei de la operatorul economic unde face practică.
Pe parcursul anilor de studiu, învăţământul profesional și dual are o pondere semnificativă a pregătirii practice derulate la sediul societăților partenere sau în atelierele școlii, din al doilea an cursurile practice depășind ponderea orelor teoretice.
Certificatele de calificare obținute la absolvire sunt recunoscute în țările UE. De asemenea, după absolvire, elevii care doresc să obțină diplomă de bac se pot înscrie în clasa a XI-a de liceu.