Transportul public local din Suceava continuă să fie puternic afectat de criza declanșată de pandemia de coronavirus.
Încasările la TPL Suceava, care au scăzut la jumătate față de normal în luna martie, au atins un minim istoric în luna aprilie 2020.
Atunci, încasările totale au fost de 116.000 de lei, adică 8,7% comparativ cu aprilie 2019, când au fost de 1,44 milioane de lei, după cum a precizat administratorul societății, Darie Romaniuc.
Asta în condițiile în care într-o lună, numai pentru asigurarea salariilor și acordarea tichetelor de masă, fără reparații, combustibil și alte cheltuieli, este nevoie de jumătate de milion de lei.
Drept urmare, în toate cele trei luni de zile – martie, aprilie și mai, TPL a depins de banii acordați de Primăria Suceava să poată achita salariile angajaților, dar și consumurile de combustibil și energie electrică.
Întârzieri la plata salariilor și perspective sumbre
Problemele cu banii au stat la baza întârzierilor salariale lunare, care au ținut angajații “pe ghimpi”, mai ales acum, pe timp de pandemie, când se anunță și o gravă criză economică.
De altfel, miercuri, 27 mai, salariații de la TPL urmează să primească lichidarea pe aprilie, care se dădea în mod normal pe 15 mai.
Din păcate, șansele ca TPL să se redreseze financiar în perioada următoare sunt nule, în condițiile în care după ridicarea restricțiilor din perioada de carantinare, când se circula doar între anumite intervale orare și cu mai puține autobuze, încasările abia-abia au crescut.
“Acum încasările sunt la 23% comparativ cu cele din mai 2019, sperăm să atingem 25% până la finele lunii”, a mai spus Darie Romaniuc.
Practic, până la reluarea activităților comerciale peste tot și revenirea copiilor la școală, TPL va funcționa cu pierderi masive, singura lor salvare fiind municipalitatea.