Implicarea Primăriei Suceava în rezolvarea problemelor generate de pandemia de coronavirus, de la dotarea Spitalului Județean cu echipamente de ultimă generație, care nu erau necesare anterior, până la asigurarea cazării și meselor zilnice a mii și mii de oameni, dar și efectuarea a ample măsuri de dezinfecție, a generat costuri de aproximativ 1,2 milioane de euro.
“A trecut perioada de carantină și parțial acea criză declanșată de coronavirus, iar după război, mulți viteji se arată. Am văzut mulți care critică, care spun că primăria nu s-a implicat… Din contră, vă spun că în această perioadă Primăria Suceava a cheltuit 5,8 milioane de lei pe probleme legate de coronavirus.
În primul rând banii s-au folosit pentru cumpărarea de echipamente, într-o perioadă când era aproape imposibil de făcut rost de ele (final de martie, început de aprilie). E vorba de acel aparat de testare pentru coronavirus, RT PCR, adus în termen record, de o săptămână, din Coreea de Sud, fiind pus la dispoziția Spitalului Județean împreună cu 3.000 de teste.
Apoi sunt cele 10 ventilatoare mecanice, aduse într-o perioadă de trei săptămâni, care nu se găsesc deloc ușor nici pe piața internațională. Iar asta s-a petrecut într-o perioadă când părea imposibil de adus asemenea echipamente, mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să o facem și să dotăm Spitalul Județean, unde sunt bine-venite și utile și de acum înainte.
Odată cu aducerea lor, capacitatea totală de paturi de la secția ATI este acoperită cu ventilatoare mecanice”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Donațiilor făcute de municipalitatea suceveană către spital, unitate care nu este în administrarea sa, li se mai adaugă și 1.000 de combinezoane de protecție.
“Costuri destul de mari au fost cu cazarea și masa celor aflați în carantină, pentru mâncarea asigurată celor aflați în izolare la domiciliu, ceea ce se face încă și în ziua de astăzi, începând tocmai de la 1 martie.
De asemenea, au fost distribuite peste 3.000 de pachete cu produse alimentare familiilor nevoiașe.
La aceste cheltuieli se adaugă și cele de dezinfecție pe străzi, în parcuri, locuri de joacă, spații publice, dar și în scările de bloc, de două ori”, a menționat Ion Lungu.
Edilul sucevean a subliniat că primăria și-a făcut datoria și că suma cheltuită, de peste un milion de euro, nu poate fi considerată pagubă, așa cum susțin unele voci, ci un act de solidaritate a municipalității cu Spitalul Județean, care este pe teritoriul municipiului.
Primarul Ion Lungu a ținut să evidențieze și implicarea partenerilor din China, de la Ambasadă până la cei din orașul Yinchuan, cu care Suceava este înfrățită, fiind oferite gratuit 22.000 de măști și 2.000 de perechi de mănuși de protecție.
Dintre acestea, 10.000 de măști au fost donate la spital, restul fiind folosite pentru activitățile primăriei, fiind asigurate în primul rând celor care sunt mai expuși, precum Poliția Locală, cadrele medicale din învățământul școlar ori cei de la Asistență Socială, care duc pachete la domiciliu familiilor nevoiașe.