Colegiul Medicilor Suceava atrage atenția asupra unor serii de măsuri luate de autorități cu scopul de a limita numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, măsuri controversate, o parte dintre ele contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății OMS.
Referitor la reluarea cursurilor și organizarea examenelor naționale, Colegiul Medicilor Suceava își arată îngrijorarea, menționând că în acest caz, măsurile previzionate sunt deosebit de periculoase.
„Tunelele cu pulverizare asupra candidaților sunt, după cum menționa OMS, cu impact negativ fizic și psihologic. Dezinfectarea prin pulverizare a spațiilor interioare ale școlilor, de asemenea. Măsurile de dezinfecție în spațiile închise făcute prin pulverizare sunt nocive pentru sănătatea populației. Au apărut deja diferite patologii legate de piele, aparatul respirator, digestive, oculare, alergii și alte fenomene datorate concentrațiilor mari de dezinfectante ce se introduc în organism”, avertizează Colegiul Medicilor, reprezentat de președintele dr. Sorin Hâncu și secretar dr. Irina Ioana Badrajan.
Aceștia arată că pe parcursul a trei ore, elevii vor fi nevoiți să poarte mască într-o atmosferă poluată chimic și neaerisită corect, fapt care va duce la neoxigenarea corectă și creșterea concentrației de CO2 din sânge. Ca urmare, performanța intelectuală în cadrul examenului va fi diminuată substanțial. Căldura și emoțiile, purtarea mănușilor care vor crea disconfort la scris completează un tablou de nedorit pentru elevii în cauză.
„Rugăm factorii de decizie din sănătate și învățământ să ia atitudine și să reevalueze condițiile de desfășurare ale acestor examene. Problema este deosebit de serioasă și ca atare cerem un răspuns cât mai rapid. Sunt multe lucruri pe care nu le-a știu nimeni și care au fost revelate în cursul experienței dramatice a pandemiei. De aceea hotărârile și măsurile trebuie să fie flexibile, în concordanță cu situația actuală”, menționează Colegiul Medicilor Suceava.
· Ce spune Organizația Mondială a Sănătății
Colegilor Medicilor Suceava prezintă și o parte dintre avertizările OMS cu privire la măsurile de protecție prin dezinfectante împotriva Covid-19.
„Nu este în nici un caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, arată OMS. De asemenea, în spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.
OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.