Evaluarea națională, examenul de final de gimnaziu, debutează în acest an în data de 2 iunie, cu înscrierea candidaților, etapă prevăzută până la data de 5 iunie.
Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, probele se desfășoară în intervalul 15-18 iunie, astfel: 15 iunie - probă scrisă la limba și literatura română, 17 iunie - probă scrisă la matematică, 18 iunie - limba și literatura maternă.
Afișarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 22 iunie, până la ora 14:00. Cei care nu sunt mulțumiți de note, pot depune contestații pe 22 iunie (orele 16:00 - 19:00) și 23 iunie (orele 8:00 – 12:00).
Pe 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor.
În județul Suceava, sunt circa 7.000 de elevi care au încheiat clasa a VIII-a și se pregătesc pentru evaluarea națională. Testarea se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obținută în cadrul evaluării naționale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea la liceu.
- Contestații online și supraveghere cu un singur professor
Potrivit noului ordin al Ministerului Educației, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un cadru didactic de altă disciplină decât cea de examen, față de minimum doi supraveghetori, cum era în anii trecuți.
De asemenea, în acest an, contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și transmitprin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinți.
Metodologia de examen, actualizată în raport cu măsurile impuse de contextul pandemic COVID-19, mai prevede ca elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a evaluării naționale.