ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.
În toată lumea, 750 de pacienți au fost tratați astfel, potrivit firmei CytoSorbents, producătoarea celui mai folosit filtru dintre cele existente. Germania e țara care folosește cel mai des procedura, iar SUA au autorizat-o recent. În România, se face la Timișoara, Cluj și București, dar numai în cazul a câtorva zeci de pacienți.
În cazul Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, conform informațiilor publicate în Libertatea.ro, metoda a fost folosită suplimentar față de cea a plasmei convalescente, care este un tratament diferit față de filtrarea sângelui. CytoSorb este un produs de filtrare a sângelui şi un tratament folosit experimental în cazuri severe de COVID-19, în ţări precum Germania, China, Italia și Israel.
Cu noua metodă au fost tratați 10 pacienți cu COVID-19 la Timișoara și 3 la Cluj
Această metodă de „curăţare a sângelui” scade nivelul de citokine (citokinele sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite). Ea se dovedise deja utilă în cazuri de sepsis, gripă sezonieră, endocardită la pacienţi operaţi pe inimă, exacerbări ale bolii renale cronice etc. De aceea, ideea de a fi folosită în COVID-19 a venit în momentul în care spitalele au realizat că virusul provoacă un răspuns imun uneori disproporționat. Cu ajutorul acestei terapii se evită pericolul reprezentat de “furtuna de citokine”. Citokinele nu sunt eliminate de tot, ci sunt reduse până la un nivel care să nu mai fie toxic. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, a declarat pentru Libertatea.ro că „România a aplicat repede această metodă, care reprezintă o tehnologie superioară. (...) Chiar dacă tehnic filtrarea se realizează ușor, se introduce un filtru, un cartuș, există însă lucruri de care trebuie ținut seama. Pentru că ea nu elimină doar surplusul de citokine, ci poate elimina și citokinele necesare unui răspuns imun al organismului”. Dr. Dorel Săndesc a confirmat că ”10 pacienți cu COVID-19 au fost tratați astfel la Timișoara și 3 la Cluj, iar tratamentul se face și la București”.
Terapia de filtrare se decontează pe programul naţional de ATI. Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a confirmat pentru Libertatea folosirea tratamentului. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la „Matei Balş”, a fost întrebat de Libertatea dacă poate confirma că ÎPS Pimen a fost tratat cu CytoSorb, iar răspunsul a fost următorul: „No comment. Sunt confidenţiale detaliile despre tratamentul unui pacient”.
Vă reamintim că ÎPS Pimen este internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București de pe 20 aprilie, după ce a fost confirmat cu COVID-19.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul,episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, declara zilele trecute pentru Trinitas că „starea Înaltpreasfinției Sale este una staționară, în parametri puțini mai buni, în sensul că ventilația este mai bună cu acest nou sistem. Medicii sunt într-adevăr și rezervați pentru că are o vârstă înaintată. Pe de altă parte, noi avem și așa un gând de nădejde, pentru că Înaltpreasfințitul nu a suferit de boli grave, nu a avut afecțiuni care să-și fi pus amprenta în mod deosebit pe starea de sănătate a Înaltpreasfinției Sale”.