Spitalul Județean de Urgență Suceava ar putea intra în rândul unităților care folosesc transfuzia cu plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, ca tratament experimental în lupta cu noul coronavirus.
Directorul medical al Spitalului Județean, dr. Valeriu Gavrilovici, a menționat că sunt două scenarii în care unitatea ar putea implementa această metodă pentru bolnavii de COVID-19.
Primul scenariu, mai simplu, însă nu la fel de eficient, ar permite introducerea acestui tratament la spitalul județean la finele săptămânii viitoare.
Al doilea scenariu implică un aparat de plasmafereză și necesități logistice și de personal de care Centrul de Transfuzii Suceava nu dispune. Astfel, deși mai eficient, tratamentul cu ajutorul plasmaferezei ar fi mai greu de implementat la Suceava.
Potrivit dr. Gavrilovici, „tratamentul cu plasmă nu se poate face atât de simplu. Astăzi (n.r. joi) am avut o discuție cu responsabila Centrului de Transfuzii Suceava, dr. Maria Pilat, pe acest subiect, mai ales că din opinia publică s-au ridicat voci care au cerut imperativ acest lucru. Doamna dr. Pilat a avut de săptămâna trecută o întâlnire la Consiliul Județean și a expus atât punctul de vedere, cât și necesitățile logistice, cât și de personal, pentru că dumneaei își desfășoară activitatea în condiții destul de dificile, iar pentru a face transfuzii de plasmă sunt necesari mai mulți pași.
Simplificat, există două posibilități – cu mijloacele pe care le avem și cealaltă posibilitate, cu un aparat de plasmafereză.
În primul caz, o recoltare simplă asigură o unitate de plasmă cu costuri mici și urmărire minimă a donatorului. (…) Doamna Pilat mi-a spus că, cel mai devreme, săptămâna viitoare putem trece la acest scenariu”.
Cât privește scenariul mai complicat, dar mai eficient, directorul medical a explicat că de la o recoltare se obțin trei unități de plasmă, dar resursele logistice necesare per donator sunt mult mai mari, costurile sunt mult mai mari, iar donatorul trebuie să rămână internat o zi sau două în spital pentru a fi monitorizat din punct de vedere al reacțiilor adverse.
„Cu alte cuvinte, e un proces mai complex plasmafereza și, deocamdată, resursele umane și logistice de la Centrul de Transfuzii Suceava sunt insuficiente și rezolvarea lor nu se poate face peste noapte. În schimb, repet, pentru prima variantă, undeva la finele săptămânii viitoare s-ar putea încerca primele donări de plasmă și la Suceava”, a explicat dr. Gavrilovici.