Credincioșii care sperau ca din data de 15 mai să poată merge la biserică, să se roage, să caute alinare și vreun sfat din partea preoților sau pastorilor, în funcție de religia fiecăruia, vor mai avea de așteptat o perioadă de timp, până la ridicarea acestor restricții.
Încetarea stării de urgență, anunțată de președintele României, Klaus Iohannis, nu coincide cu o relaxare a măsurilor de siguranță stabilite de autorități în privința bisericilor.
Biserica Ortodoxă Română, dar și alte culte creștine au cerut insistent autorităților ca, după data de 15 mai, credincioșii să poată veni din nou la slujbe, având în vedere măsurile anunțate de relaxare.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că din păcate, acest lucru nu va fi posibil în acest moment, pentru că bisericile “reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.
Conform acestuia, se analizează această posibilitate pentru valul al doilea de ridicare a restricțiilor, asta însemnând probabil după 1 iunie.
“Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Știu că pentru oamenii credincioși e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val și cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri.
Știu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanțare, dar nu poți să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranță se va ajunge și la deschidere”, a explicat Raed Arafat, într-o intervenție la Antena 3.
În Suceava, această măsură, de deschidere a bisericilor, a fost solicitată cu insistență inclusiv de un grup de creștini care a atacat în instanță instituirea stării de urgență și ordonanțele militare, plângerea lor fiind preluată de Avocatul Poporului și ajungând, la pachet cu altele, inclusiv la Curtea Constituțională.