Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a solicitat Direcției de Sănătate Publică situația exactă a numărului de cazuri pozitive de COVID-19 din județ, din fiecare localitate în parte, precum și numărul precis al celor vindecați până acum.
Imprecizia în cazul celor vindecați provine din protocoalele diferite de raportare dintre spitale și direcțiile de sănătate publică. Astfel, conform
Ordinului ministrului Sănătății nr. 503 din 25 martie a.c. privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în vigoare din 27 martie, din punct de vedere virusologic un pacient este declarat vindecat dacă a avut două teste PCR consecutive negative, pe probe recoltate la minim 24 de ore între ele, din nas și din gât. Aceste probe se recoltează la cel puțin șapte zile de la primul test pozitiv și după minimum trei zile de afebrilitate. Această abordare au avut-o spitalele pentru pacienții internați.
Conform aceluiași ordin nr.503, cazurile ușoare sau asimptomatice se puteau considera vindecate și mai rapid, după minimum 14 zile de izolare, cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu precauții de genul stat acasă în cameră individuală, purtarea măștii, igiena mâinilor etc. Această parte a protocolului a fost aplicată de DSP persoanelor asimptomatice sau cu forme foarte ușoare. În raportările oficiale se pare că au fost trecute ca vindecate, însă, doar persoanele cu două teste PCR consecutive negative, nu și absolut toți cei care s-au vindecat la domiciliu, aflați în evideța DSP.
CJSU a solicitat luni confruntarea celor două baze de date și corelarea lor, astfel încât să existe o situație exactă a numărului de persoane infectate și vindecate.
Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, col. Costică Ghiață, a confirmat, marți, că CJSU a solicitat Direcției de Sănătate Publică situația cu numărul de persoane COVID-19 pozitiv din fiecare unitate administrativ teritorială în parte și cu numărul persoanelor vindecate, cu vindecare confirmată atât prin două teste PCR, cât și după 14 zile de autoizolare, după dispariția simptomelor. Situația ar trebui să fie finalizată și prezentată autorităților județene marți după-amiază. În funcție de aceasta, Suceava poate cere reevaluarea măsurii de carantină.