Mărturii cutremurătoare vin să completeze modul în care Nicolae Bahan, bărbatul de 57 de ani, din Solca, și-a pierdut viața la ferma de sparanghel din apropiere de Bad Krozingen - Germania. Unul dintre colegii de muncă s-a întors recent în țară pentru că nu mai suporta umilințele la care era supus, iar poveștile sale transmise către colegii de la libertatea.ro sunt de-a dreptul terifiante, prin lipsa de umanitate și aplecare asupra a ceea ce înseamnă un om și problemele acestuia. Între timp, ”Monitorul de Suceava” a obținut informația de netăgăduit că Nicolae Bahan a murit și ca urmare a faptul că a fost infectat cu COVID-19, aspect pe care autoritățile germane l-au negat vehement. Cotidianul nostru deține date concrete despre îmbolnăvirea bărbatului din Solca cu noul coronavirus, iar mărturiile colegului de muncă nu fac decât să confirme că Nicolae Bahan a avut COVID-19, aspect ignorat de șeful său de echipă, o româncă, dar și de angajator.
”Au venit patru doctori, dar prea târziu. Salvarea a sunat la poliție să declare decesul”
Suceveanul întors acasă și care acum stă în carantină a povestit că Nicolae Bahan și soția acestui, Silvia, munceau chiar și câte 15 ore pe zi. Era o muncă extrem de grea, în genunchi, și depindea de norma de coș. Bărbatul din Solca a rezistat acestui ritm nebun până pe 7 aprilie, când a acuzat dureri în piept.
”În acea zi a început să tușească, să-l doară pieptul, să respire foarte greu și să tremure. A cerut să meargă la spital, dar patronii nu s-au îndurat. Soția lui s-a dus la doamna Anca (n.a. – românca șefă de echipă). I-a cerut pastile, că nu avea aer. Îl durea pieptul. Doamna Anca i-a dat două pastile și i-a spus să rămână în cameră. Pe nevasta lui au mutat-o în altă baracă. Pe 11 aprilie, puțin după 7 dimineața, omul și-a dat ultima suflare. Eram acolo. Am refuzat să merg la muncă în ziua aia. A ieșit în fața barăcii și spunea că n-are aer și să-l ducă la spital. O femeie care stătea lângă baraca lui a mers la doamna Anca. Ea a chemat salvarea. Au venit patru doctori, dar prea târziu. Salvarea a sunat la poliție să declare decesul. Înainte să vină poliția, Anca, șefa lui, a vrut să-l bage în baracă, să nu vadă ce se întâmplă. Eu m-am sfădit. Nu-mi venea a crede“, a mărturisit pentru libertatea.ro suceveanul care a fost martor la decesul lui Nicolae Bahan.
”Am văzut cum picau 5-6 oameni de răceală pe câmp”
Muncitorul de la ferma de sparanghel a confirmat declarațiile unei alte sucevence de la aceeași fermă, care reclama condițiile inumane de muncă, precum și faptul că după incidentul tragic cu Nicolae Bahan mai mulți români au ales să părăsească Germania și să revină în țară.
„Eu am spus că, dacă nu-mi dau mașină să plec, merg la poliție să le zic că n-au vrut să-l ducă pe Nicolae la spital. De frică mi-au dat două mașini și pentru niște apropiați, dar ne-a oprit câte 1.000 de euro sau câteva sute, cum au avut ei chef. Ne-au dus până în apropiere de Nădlac. De acolo ne-a zis să ne descurcăm. Nu i-a mai interesat. Nemții și <doamna Anca> au negat că a murit infectat. Ei ne cred proști. Adică noi nu citim ziarele sau cum? Cum să ne spună că a avut doar boală de inimă? Am văzut cum picau 5-6 oameni de răceală pe câmp. La spital nu te ducea, numai în cameră”, a mai menționat suceveanul citat de la libertatea.ro.
Articolele din ”Monitorul de Suceava” au reprezentat punct de plecare în mai multe anchete
Articolele apărute în ”Monitorul de Suceava”, preluate și aprofundate de mai multe ziare germane de mare tiraj, au schimbat parțial optica angajatorilor de la fermele de sparanghel. Așa se face că joi, muncitorii au primit câte o copie a contractelor de muncă, traduse și în română, contracte pe care la venirea la fermă doar le-au semnat fără a le fi lăsat un exemplar. Tot după articolele din presa din România și interesul arătat de colegii din Germania, angajatorul a venit și a discutat cu muncitorii despre ce nevoi au. Așa s-a ajuns ca marți, după 8 zile, să le fie distribuită o a doua mască de protecție, iar astăzi, sâmbătă, 25 aprilie, o altă mască de protecție. Practic, este a treia mască de protecție în decurs de două săptămâni. În ceea ce privește mănușile de protecție oamenilor li s-a recomandat să și le cumpere singuri. Rămâne de văzut care va fi în continuare atitudinea angajatorilor germani, mai ales că aceștia la început au negat toate problemele și au prezentat lucrurile de la fermă într-o formă idilică.