Criza sanitară generată de COVID-19 lovește puternic și în agricultura județului Suceava. Combinată cu lipsa acută de precipitații, pandemia poate pune județul, și nu numai, în genunchi. Fermierii suceveni spun că se roagă să vină ploile pentru că, în caz contrar, seceta va dijmui semnificativ producțiile agricole. Pandemia și seceta au crescut prețul principalelor produse agricole, iar unele dintre ele se mai găsesc cu greu pe piață.
Gheorghe Abogătoae, care cultivă câteva sute de hectare de teren, a precizat că a vândut ultimele rezerve de grâu panificabil la prețul de 1 leu/kg, față de luna ianuarie, când a obținut 0,83 lei/kg.
”Față de aceeași perioadă a anului trecut prețul a crescut cu 25%. Marea problemă este că pe piață cantitatea de grâu care se mai găsește este nesemnificativă, iar micii producători preferă să o păstreze de teamă că anul acesta nu vor avea ce recolta din cauza secetei”, a arătat Gheorghe Abogătoae.
Aceeași situație se înregistrează și în cazul cartofului sau porumbului, alte două produse de bază în alimentația persoanelor. Mihai Flutur, fermier care se ocupă cu agricultura la nivel intens, a mărturisit că kilogramul de cartof se vinde cu 2 lei, față de 1,3-1,4 lei/kg în aceeași perioadă din 2019, ceea ce înseamnă o scumpire cu aproape 50%. Prețurile au crescut și la porumbul boabe, care acum se comercializează cu 1 leu/kg, în comparație cu 60-70 de bani/kg în urmă cu un an.
”E posibil ca la cartof să apară producția nouă din extern, dar calitatea lasă de multe ori de dorit. În plus, nimeni nu știe prețul cu care se va vinde marfa importată. Seceta ne îngrozește pe toți cei care cultivăm terenurile agricole, iar dacă în două săptămâni nu vom avea precipitații ne putem aștepta la ceea ce este mai rău”, a declarat Mihai Flutur.