Dezvăluirile din ”Monitorul de Suceava” despre condițiile de muncă și cazare oferite oamenilor care au plecat la cules de sparanghel nu au fost primite prea bine de angajatorii germani. Aceștia i-au anunțat sec pe oameni că vor face o anchetă pentru a afla sursa informațiilor, ceea ce a sporit teama muncitorilor. Între timp, la ferma la care a murit Nicolae Bahan, bărbatul originar din Solca și care a fost confirmat cu COVID-19, se pare că au mai fost confirmate două cazuri de oameni care au contactat boala. Angajatorii au făcut și ei un prim pas și i-au testat pe oameni pentru a afla dacă sunt sau nu infectați, numai că această testare ridică deja o serie de semne de întrebare.
”Ni s-au făcut teste ieri (n.a. – sâmbătă), dar de șefa mare a firmei și copiii ei, băiatul și fata. Părea destul de igienic. Nu știu dacă vreunul dintre ei avea studii medicale. Și nu am fost testați toți, ci doar cei care au dorit”, a mărturisit o persoană aflată în această fermă.
Măsurile s-au oprit aici, pentru că muncitorii români, majoritatea dintre ei provenind din județul Suceava, nu au mai primit și alte echipamente pentru a se proteja de noul coronavirus. Mai exact, au rămas cu aceeași mască primită acum mai bine de o săptămână, iar substanțele dezinfectante și produsele de igienă, precum săpunul, erau foarte puține.
”Profită de faptul că omul vine pentru bani, iar cum sunt ofensați de faptul că omul nu mai tace, nu stă sub papucul lor. Până acum strigau la oameni, să dea mai repede să lucreze cât mai mult, acum nu mai țipă nimeni, nu te controlează nimeni dacă faci bine sau rău. Nu se apropie nimeni de oameni, prima dată când au adus oameni cu avionul s-a adus virusul aici, apoi au mai adus oameni tot cu avionul. Sunt oameni care au datorii acasă și vor să facă un ban, și stau așa, riscă, sunt oameni care doar din străinătate trăiesc, pentru că nu au un loc de muncă în țară, la fel ca mine, de asta acceptăm să stăm ca sclavi pentru nemți. Ne dorim un trai mai bun în țară. Zilele astea s-au confirmat două cazuri de coronavirus aici, vă dați seama în ce stres trăim. Dacă puteam ajunge mai repede în țară plecam de mult, dar așa stau stresată și speriată până voi putea pleca”, este mărturia unei persoane care muncește la cules de sparanghel în Germania.
Pe lângă condițiile de muncă și protecție precare, oamenii spun că nivi salariile nu sunt dintre cele mai strălucite. Mai exact, au precizat că primesc 7,50 euro/oră, asta în condițiile în care salariul minim pe economie în Germania este de 9,35 euro/oră. Cel mai probabil, diferența le este scăzută pentru cazare și masă. Culmea este că nici un muncitor nu are o copie a contractului de muncă, astfel încât cei mai mulți dintre ei nici nu știu ce au semnat.
Materialele din ”Monitorul de Suceava” au fost preluate și de ziare puternice din Germania, care au demarat propriile anchete pentru a stabili ce se petrece pe ogoarele cu sparanghel din zona Bad Krozingen.