40 de beneficiari de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Sasca Mică sunt infectați cu noul coronavirus. Conform declarațiilor date de purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, instituție de care aparține centrul de la Sasca Mică, totul ar fi pornit de la un beneficiar care, având simptome specifice noului coronavirus, a fost trimis la Spitalul de Urgență Suceava, unde a fost diagnosticat cu COVID-19. Direcția de Sănătate Publică Suceava a început testările în acest centru, astfel că până acum au fost confirmate 40 de cazuri, oameni care erau asimptomatici și care acum se află în izolare, într-o clădire separată, și sunt sub tratament. Nicoleta Daneliuc a mai completat că testarea continuă şi sunt aşteptate şi rezultatele analizelor celorlalte teste recoltate până acum de la beneficiari şi personal, iar în funcţie de rezultate vor fi adoptate şi alte măsuri. La Sasca Mică sunt 385 de beneficiari ai serviciilor sociale, iar în centrul respectiv lucrează aproximativ 250 de angajaţi.
În perioada următoare continuă testarea pentru SARS-CoV2 a personalului din toate centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice şi a persoanelor vulnerabile din judeţul Suceava, de două ori pe lună.
• 600 de teste, aproximativ 100 de rezultate, din care 40 pozitive
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Manuela Trifan, a declarat luni, 20 aprilie, că recoltările la beneficiarii și la personalul de la Centrul Sasca Mică au început în weekend, dar nu toate rezultatele au venit de la laboratoare. „Am avut rezultate doar pentru o parte. Bănuiesc că în cursul zilei de mâine (21 aprilie), vom avea o imagine completă a situației de la centrul de la Sasca Mică. Au fost făcute 600 de teste, și avem rezultate de la aproximativ 100, din care 40 sunt pozitive. Deocamdată, așteptăm toate rezultatele, să vedem problemele majore. Cei de acolo au respectat ordonanțele militare. În funcție de rezultatele finale, vom dispune cele mai bune măsuri. Problema personalului va trebui să o tranșăm. Să vedem dacă vor putea rămâne în continuare să se ocupe de bolnavi. Nu pot să iau acum o hotărâre. Este prematur să discutăm. Ne-am focusat. Există preocupare și din partea personalului centrului, am lucrat excepțional cu toată lumea. Am înțeles că sunt mai multe pavilioane, și poate ne organizăm pe pavilioane. Vom găsi cele mai bune rezultate”. Șefa DSP Suceava a completat că primul pacient de la Centrul din Sasca Mică confirmat cu noul coronavirus avea probleme pulmonare cronice.
Acesta ar fi făcut febră, a fost izolat, tratat corespunzător, doar că după un timp febra a revenit, iar personalul centrului a decis să-l trimită (apelând la 112) la Spitalul de Urgență Sucevean, unde a fost testat și depistat pozitiv.
Măsuri de prevenție
Potrivit Art.14 din Ordonanţa militară nr 8/09.04.2020, “în scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informaţii din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcţiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor şi a întregului personal, la sediul serviciului social”.
Totodată, Art. 10, al. 1 din Ordonanţa Militară nr.8 prevede instituirea, pe perioada stării de urgenţă, a măsurii de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, pe o perioadă de 14 zile, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol prevede că această perioadă de 14 zile este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.