Operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare, în funcție de necesități, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare Paștelui Catolic și Paștelui Ortodox, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Diana Gășpărel.
Prefectura a transmis și recomandările Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, adresate consumatorilor, cu scopul de a preveni riscul de răspândire a COVID-19. Astfel, se recomandă evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele și produsele de origine animală. De asemenea, mâinile trebuie spălate frecvent cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave. Toate produsele de origine animală în stare crudă (carnea, organe, lapte etc.) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practice de siguranță alimentară. Carnea, ouăle, laptele și toate produsele și subprodusele de origine animală trebuie prelucrate termic. Schimburile comerciale – aprovizionarea, vânzarea, cumpărarea - trebuie făcute cu evitarea oricărui risc epidemiologic.
De asemenea, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia în considerare responsabilitățile specifice în temeiul legislației alimentare și să mențină în permanență practici de igienă adecvate, și anume: să se asigure că personalul beneficiază de formare corespunzătoare în ceea ce privește igiena produselor alimentare; să asigure supravegherea eficientă a personalului în vederea aplicării practicilor de igienă; să furnizeze mijloace adecvate, de exemplu pentru spălarea mâinilor, și toalete, pentru a permite personalului să aibă o stare de igienă bună; să se asigure că personalul raportează orice semne/simptome fizice, înainte de începerea lucrului sau la locul de muncă; să se asigure că personalul nu este bolnav și este apt de muncă; să intensifice triajul epidemiologic al personalului înainte de intrarea în spațiile de lucru.