Președintele PMP Suceava, Marian Andronache, a anunţat că acest partid a lansat un apel către toţi liderii politici din România pentru elaborarea și adoptarea unui Pact Naţional pentru Sănătate. Marian Andronache a spus că acest pact va reprezenta„foaia de parcurs pe care decidenţii guvernamentali, indiferent de culoarea politică, se vor angaja să o respecte cu stricteţe, astfel încât sistemul sanitar din țara noastră să reușească să ofere servicii de calitate cetățenilor, dar, mai ales, să poată face față unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi”. El a arătat că PMP propune zece măsuri care ar garanta îmbunătăţirea considerabilă a sistemului sanitar din România, printre care se numără creșterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelului mediu din UE până în anul 2025, crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea și modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, plecând de la proiectul de lege privind reorganizarea și funcționarea sistemului de sănătate, proiect elaborat de cei mai buni specialiști în Sănătate pe care îi are România, dar și construirea a opt spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027. Liderul PMP Suceava a mai arătat că aceste măsuri includ și investiţii substanțiale în modernizarea spitalelor, dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor judeţene, municipale, orășenești și a celor care tratează diferite specialități medicale, dar și elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei.
Marian Andronache a arătat că liderul PMP, Eugen Tomac, a venit și cu o soluție de finanțare a acestor măsuri. Astfel, Eugen Tomac a declarat că „PMP atrage atenţia asupra faptului că, la nivelul UE, s-a decis suspendarea Pactului de Stabilitate și de Creștere până la 31 decembrie 2020. Aceasta înseamnă că România se poate împrumuta oricât peste limita de deficit bugetar pentru a finanţa domeniul sanitar, considerat drept o prioritate în obiectivele stabilite de Comisia Europeană, deci pentru realizarea punctelor prevăzute în propunerea de Pact Naţional pentru Sănătate. În aceste condiții, pentru prima dată avem șansa să ne împrumutăm pentru a finanța investiții în sănătate, cum ar fi construirea și modernizarea spitalelor, operaționalizarea Institutului Cantacuzino etc, deci nu pentru consum”.
Nu în ultimul rând Andronache a spus că cele zece măsuri din pact trebuie elaborate de factorii politici în parteneriat cu specialiști de renume în domeniul sănătății, cu asociații patronale și sindicale, cu universități, ONG-uri și companii care acționează în domeniul sănătății.