Pe timp de pandemie, voluntarii câmpulungeni din Asociaţia ,,Licuricii fericiţi” și-au intensificat vizitele la bătrânii neajutorați. Dacă înainte de decretarea stării de urgență, bătrânii defavorizați primeau mâncare gătită și alimente sâmbăta, în cadrul proiectului „Prânzul de sâmbătă”, lansat la începutul lunii martie 2019, acum ei primesc hrană și de două ori pe săptămână, pentru că nu mai pot să iasă din case. Astfel, înfruntând toate vicisitudinile vremurilor pe care le trăim cu toții, echipați corespunzător, cu măști și mănuși, voluntarii câmpulungeni își continuă misiunea de a ajuta, pe mai multe planuri. Dincolo de faptul că sunt echipați, voluntarii nici măcar nu intră în contact cu bătrânii. Doar îi sună și le lăsă totul la ușă. Ei îi privesc pe voluntari plângând, prin geam, și se roagă.
În ultima săptămână, voluntarii au primit numeroase apeluri de la familii, persoane imobilizate care le-au cerut ajutorul. „Licuricii” încearcă să ajungă la fiecare.
Ei continuă să facă fapte bune, să ajute şi să se implice în cazurile bătrânilor necăjiţi, singuri, lipsiţi de hrană, dar mai ales de iubire. Dacă timpul le permite, gătesc voluntarii, cu proviziile pe care le achiziţionează din propriile resurse sau din donaţiile oamenilor buni care li se alătură. Uneori, aleg cei care fac donaţiile să gătească şi să-i ajute pe voluntarii asociaţiei să distribuie hrană caldă şi celelalte alimente.
Voluntarii sunt de multe ori și judecați pentru ceea ce fac. Mai ales de cei care i-au văzut în ultima perioadă pe voluntari în magazine, cumpărând mai multe pachete de făină, ulei, zahăr etc., alimente de bază pentru bătrâni. I-au hulit, fără să își pună întrebarea dacă acele alimente ajung poate la un azil, la niște necăjiți, unde și ei, cei care judecă de pe margine, ar putea să ajute. Trecând peste aceste mustrări, voluntarii continuă să facă bine.
”Ne străduim să adunăm în jurul nostru oameni frumoşi care să ne ajute să ajutăm”
Învăţătoarea Nicoleta Bogoş, de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, preşedinta Asociaţiei „Licuricii fericiţi”, ne-a spus că proiectul „Prânzul de sâmbătă” este o continuare firească a proiectului „Bunici cu împrumut”, pe care îl derulează de aproape patru ani. În demersurile lor de a identifica şi a sprijini bătrânii neajutoraţi, „Licuricii” au găsit situaţii diverse, unele neaşteptate, care i-au bulversat, i-au întristat, dar i-au şi ambiţionat să se străduiască să schimbe lucrurile în bine.
”Am pierdut 4 bunici, în 3 ani, pe care i-am înmormântat și e dureros tare. Am reușit altor 5 să le igienizăm, renovăm și utilăm în întregime locuințele, le susținem altora tratamentele, investigațiile și intervențiile chirurgicale, cât putem. Ne bucurăm ca niște copii. De exemplu, una din bunicuțe, după operație la ambii ochi, ne-a spus că cea mai mare bucurie a dumneaei este să ne vadă și să nu-și mai închipuie cum arătăm numai după vocile noastre. E adevărat, mulți ne jignesc și ne trimit tot felul de mesaje. Dar noi continuăm să ajutăm. La asta ne pricepem”, ne-a spus Nicoleta Bogoş.
De-a lungul timpului, voluntarii câmpulungeni au cunoscut şi ajutat aproape 100 de bătrâni, cei mai mulţi singuri din motive diverse: fie nu mai au în viaţă nici un membru al familiei, fie nu au avut niciodată o familie, fie au fost abandonaţi de copii în propriile case, în aziluri sau, mai rău, în drum. „E greu, e foarte greu pentru că noi, Licuricii, în tot ceea ce facem suntem voluntari şi întindem fiecare bucăţică de timp liber. Dar ne străduim să adunăm în jurul nostru oameni frumoşi care să ne ajute să ajutăm, chiar dacă uneori asta presupune să sacrificăm timpul şi atenţia pentru propriile familii, pentru propriile nevoi. Din păcate, pe unii din bătrânii care au ajuns să ne privească ca pe propriii nepoţi şi să ne dăruiască toată dragostea şi recunoştinţa lor, i-am pierdut. Am rămas, însă, cu bucuria incomensurabilă că ultimul drum le-a fost frumos, cu cinste şi smerenie; că ultimii ani sau luni din viaţă le-au fost tihnite şi pline de bucurie. Aşa ne-a venit ideea ca, dincolo de formele diverse de sprijin, măcar o dată pe săptămână să le oferim o masă caldă consistentă, în funcţie de regimul alimentar al fiecăruia, o masă gustoasă, însoţită de fructe, răcoritoare, produse de patiserie, toate proaspete şi toate cu dragoste. În această perioadă, mergem și de două ori pe săptămână cu mâncare la acești oameni, pe care nu are cine să-i ajute”, ne-au povestit „Licuricii”.
Cum poţi să te alături campaniei umanitare
”Fii om bun şi ajută-i pe cei necăjiţi” sau „Fii om-lumină pentru un bătrân care tânjeşte după iubire, după un zâmbet” ar putea fi unul dintre mesajele mobilizatoare ale unei campanii de ajutorare a bătrânilor, a bunicilor, în aceste vremuri grele, care să ne determine pe mulţi dintre noi să oferim.
„Dacă poţi, ajută-i pe bătrâni. Dacă nu poți, caută-i pe Licurici sau donează o mică sumă cu care să putem să le oferim o bucurie”, transmit „Licuricii fericiţi”.
Cont lei: RO46BTRLRONCRT0379547801;
Cont euro: RO93BTRLEURCRT0379547801;
PayPal: licuricii.fericiti@gmail.com, Asociaţia ,,Licuricii fericiţi”.