„Donează sânge, salvează vieți” este o inițiativă a tinerilor din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - Filiala Suceava. În această perioadă de pandemie, tot mai mulți bolnavi au nevoie de ajutorul nostru, spun inițiatorii acestui îndemn de a merge să donăm sânge.
Deși sunt interzise campaniile de donare de sânge (pentru că acestea presupun un număr mare de persoane) totuși, sucevenii pot dona sânge și salva o viață, de data aceasta, etalonat, cu maxim 3 - 5 persoane în centrul de donare, păstrând distanța corespunzătoare între donatori.
Centrul Județean de Transfuzii Sanguină Suceava vă așteaptă, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, să donați sânge.
· Măsuri speciale
Pe lângă respectarea condițiilor generale de donare, este obligatoriu să aveți în vedere faptul că persoanele care au fost în străinătate sau au luat contact cu persoane venite din străinătate, în ultima lună, nu pot dona.
Condiții generale: vârsta cuprinsă între 18-54 ani; greutate peste 58-60 kg; puls regulat 60 -100 bătăi/ minut tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării; să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandviș, pâine cu dulceață. Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice. Nu aveți voie să consumați alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge. Nu aveți voie să fumați înainte și după ce ați donat sânge. De asemenea, vi se recomandă să mergeți să donați sânge atunci când sunteți odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu sau la calculator. Inițiatorii acestui îndemn de a dona sânge, pe timp de pandemie, vă asigură că gestul vostru poate face diferența.
· Declarație pe propria răspundere
Mesajul reprezentanților Centrului Județean de Transfuzii Sanguină Suceava, către donatori, este următorul: ”Partea superioară a formularuluiÎn contextul pandemiei COVID-19, al ordonanței militare nr.2/21.03.2020, vă informăm următoarele:restricția de deplasare a populației în afara casei nu se referă la deplasarea donatorilor de sânge către centrele de transfuzie locale sau regionale; deplasarea donatorilor este de strictă necesitate pentru bolnavii din spitale care au nevoie de sânge și componente sanguine, așa cum a transmis zilele trecute și Ministerul Sănătății și Centrul Operativ pentru Situații de Urgență. Prin urmare, vă rugăm să faceți o declarație pe propria răspundere în care să specificați că vă deplasați la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava, pentru a dona sânge, în cazul în care sunteți întrebați și vi se solicită.
Noi, oricum vă eliberăm adeverință după donare, ca dovadă că ați donat, în vederea justificării deplasării la întoarcerea acasă.
Vă așteptam, avem mare nevoie de voi!”.
· „În spitale nevoia de sânge este permanentă și teama de coronavirus nu trebuie să-i oprească pe oameni de la această acțiune umanitară”
Chiar zilele trecute, medicul-șef al Centrului de Transfuzii, dr. Maria Pilat, a făcut un apel la responsabilitate pentru cei care vor și pot să doneze. Medicul a spus că la centru activitatea se desfășoară normal, dar cu măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Dr. Maria Pilat a precizat că donatorii nu sunt testați pentru prezența COVID -19 și face apel la aceștia să dea dovadă de responsabilitate și spirit civic, să nu se prezinte la donare dacă au călătorit în străinătate sau au fost în contact cu persoane care au revenit din străinătate în ultima lună. De asemenea, să nu vină la centru dacă prezintă simptome respiratorii sau au febră. „Donatorii sunt triați, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției, dar ne bazăm pe conștiința lor, pe sinceritatea răspunsurilor”, a subliniat medicul.
Dr. Maria Pilat a precizat că în ceea ce privește centrul, personalul ia toate măsurile pentru ca activitatea de donare să fie una sigură, atât pentru donatori, cât și pentru personal.
Ea a explicat că în spitale nevoia de sânge este permanentă și teama de coronavirus nu trebuie să-i oprească pe oameni de la această acțiune umanitară. Prin urmare, donatorii care nu au călătorit în afara țării în ultima lună, nu au intrat în contact cu persoane infectate și nu prezintă simptome specifice infecției cu coronavirus sunt așteptați la Centrul de Transfuzii.