Medicii de familie din județul Suceava au transmis un apel dissperat către mai multe instituții publice, respective Prefectura, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. În materialul semnat de medicul Sorin Hîncu, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Suceava, se arată riscurile la care sunt expuși medicii de familie, dar și pacienții, mai ales că echipamentele de protecți lipsesc aproape cu desăvârșire.
”Lucrul cel mai periculos din toate este faptul că suntem zi de zi la cabinete fără o protecție corespunzătoare în situația actuală. Nu avem echipamente de protecție, nu avem măști, nu avem viziere, nu avem mănuși. Am epuizat toate stocurile pe care ni le cumpărasem înainte de pandemie. Oricine poate ajunge în cabinetele noastre pentru o consultație. Nu avem nici o barieră de triaj, nu știm dacă pacienții sunt contaminați sau nu având în vedere faptul că suntem în etapa de transmitere comunitară a bolii. Vă solicităm insistent ajutorul în dotarea cu echipamente de protecție, materiale sanitare, materiale de dezinfecție. Dacă noi vom deveni pozitivi și vom intra în autoizolare sau chiar vom face boala, toate cabinetele noastre se vor închide. Vă asumați responsabilitatea pentru așa un scenariu?”, este strigătul de disperare al medicilor de familie din județul Suceava.
Medicul Sorin Hîncu a mai precizat că prin activitatea profesională medicii de familie rezolvă peste 70% din problemele de sănătate ale pacienților din județ, la care se adaugă și problemele birocratice care afectează în mod serios activitatea de zi cu zi.
”Spitalele din județ, ambulatorii de specialitate, cabinete private, laboratoare de analize, cabinete stomatologice sunt în prezent închise.
Dar pacienții au rămas tot aici în județ, nu se pot deplasa în altă parte, au probleme de sănătate la fel ca înainte de pandemie. Și astfel, toate aceste probleme se cer a fi rezolvate de medicii de familie - indiferent că este vorba de prescripții medicale în afara specialității noastre, concedii medicale pentru pacienții care au stat în autoizolare sau carantină, prelungire de concedii medicale pentru absolut toate afecțiunile acute și cronice chirurgicale, oncologice etc. Aceste obligații ne revin nouă fără să fi fost consultați și fără ca altcineva să angajeze vreo răspundere”, se mai arată în apelul medicilor de familie din Suceava.
Aceștia au mai precizat că situația epidemiologică din Suceava îi expune unor riscuri uriașe, iar dacă nu se vor furniza echipamente de protecție și materiale dezinfectante situația ar putea deveni una cu adevărat critică.