Criza de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se adâncește. Unul dintre puținii medici care mai lucrează în spital ne-a declarat, sub anonimat, că „din 233 de medici, o mână de oameni mai lucreaza voluntar” și că, „pe rând, cad ultimii oameni”. „Dacă mai sunt 50 care lucrează. O parte sunt pozitivi asimptomatici, izolați la domiciliu pentru două săptămâni. În spitalul vechi, 10 medici se luptă voluntar pentru salvarea a 150 pacienți. Și cedează pe rând. Din județ nu avem nici un ajutor, de la Iași de asemenea. Asistentele fac grevă, nu mai vin pentru că nu sunt testate, altele sunt testate și izolate la domiciliu, la fel, pentru două săptămâni”, a afirmat medicul.
El face apel la colegii săi, să-și învingă teama și să revină la muncă, în spital. „În Franța, Italia, Spania personalul lucrează, dacă fizic poate, indiferent dacă e pozitiv sau nu. La noi legislația le permite să fugă, să-și renege misiunea și să stea în autoizolare sau carantină. Sub scuza asta nu poți face rost de oameni”, a spus doctorul sucevean.
Acesta avertizează că dacă medicii și restul personalului medical valid nu se întorc la muncă, „în curând sicriele celor morți vor sta în stradă, și dacă în Italia armata duce morții la crematoriu, noi nici crematoriu nu avem. Mă tem că va fi mult mai rău”.
Potrivit medicului, la spitalul din Suceava este nevoie de mai mult personal decât cel pentru redeschiderea UPU. În opinia sa, tratarea situației pe criterii militare ar putea fi o soluție pentru menținerea pe linia de plutire și ulterior pentru ieșirea din criză.