După suspendarea lui Vasile Rîmbu din funcția de manager al Spitalului Sf. “Ioan cel Nou” Suceava, conducerea unității medicale a fost preluată de doctorul Florin Filip, șeful secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.
În cursul zilei de astăzi, am realizat un interviu telefonic cu noul șef al celui mai mare spital din județ, unitate care urmează să devină “spital COVID” și în care zeci de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus.
Una dintre întrebări a fost despre problema apărută în Monitorul de Suceava zilele trecute: bebelușii din secția Neonatologie, unul dintre micuți având mama cu suspiciune de infectare cu noul coronavirus. Și aici, ca și pe celelalte secții, personalul nu a avut echipament specific pentru COVID-19.
Reporter: Care sunt primele măsuri pe care le luați acum la spital? Ce se va schimba?
Dr. Filip: În momentul de față continuăm să acordăm prioritate asigurării unor condiții de îngrijire cât mai bune pacienților și asigurării siguranței pacienților și personalului. Suntem în proces de optimizare a asistenței medicale asigurate pentru pacienții suspecți cu coronavirus. De asemenea, am început să efectuăm pregătiri pentru transformarea corpului principal al clădirii spitalului în sector care va fi destinat pacienților cu coronavirus. Deci în continuare supraveghem și tratăm pacienții deja diagnosticați și suspecți, și avem în perspectivă extinderea spațiului în care aceștia vor fi diagnosticați și tratați.
Reporter: Pe câte cadre medicale vă bazați acum? Am înțeles că s-a făcut un apel și pentru voluntari?
Dr. Filip: Sigur, în situații de acest fel avem nevoie de cadre medicale competente, bine pregătite și adecvate tipului de afecțiuni pe care îl prezintă pacienții... deci în principal ar fi cadre medicale din pneumologie, boli infecțioase sau medicină internă. Am făcut apel și la medici specialiști din alte spitale ale județului și, de asemenea, pentru voluntari care prezintă condiții de pregătire adecvată pentru asemenea patologie cu care ne confruntăm acum. Necesarul de cadre medicale este evaluat și este asigurat în fiecare zi în funcție de personalul existent și în funcție de problemele care mai apar.
Reporter: Știți câte cadre sunt indisponibile acum la spitalul județean?
Dr. Filip: Avem în permanență o situație în dinamică, testările vin în fiecare zi, deja în presă au fost date niște cifre, în jur de prânz vom avea o evaluare a numărului de cadre care au fost testate și care sunt pozitive sau negative.
(n.r. - ulterior a fost emisă o comunicare de presă prin care se anunța că la nivel naţional sunt 153 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19, dintre care 90 sunt de la Suceava).
Reporter: Am înțeles că este o situație delicată cu copiii de la neonatologie. Au fost testați acești copii?
Dr. Filip: Copiii au fost testați și așteptăm rezultatele. Am acordat prioritate neonatologiei și secțiilor cum ar fi Obstetrică-Ginecologie care au un anumit specific al asistenței. Astăzi a fost efectuată testarea copiilor de la neonatologie având în vedere că în perspectivă ei vor trebui să fie externați și trimiși acasă în condiții de siguranță pentru ei și pentru familii.
Reporter: La spitalul vechi ați suplimentat numărul de cadre medicale? Ieri am vorbit acolo și ni s-a spus că era o singură asistentă la 50 de oameni.
Dr. Filip: S-a încercat pentru fiecare zi să se asigure numărul de asistente care pot să acopere necesarul de asistență medicală, dar încă o dată, având în vedere și apelul pe care l-am făcut și eforturile din fiecare zi, facem tot posibilul să asigurăm o asistență medicală cât mai completă.
Reporter: Știți în cât timp vor fi transferați în corpul nou cei de la spitalul vechi?
Dr. Filip: Așteptăm în 2-3 zile o decizie.
A consemnat Paul CIURARI