Polițiștii suceveni vor ieși în trafic de luni noapte, după ora 22.00, pentru a verifica șoferii, în baza Ordonanței militare de restrângere a dreptului de a ieși din casă, pe timp de noapte.
Conform ordonanței militare, în intervalul orar 22.00-06.00, cetățenii au voie să iasă din casă doar pentru strictul necesar, printre care cumpărături de bază, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea bătrânilor sau deplasări scurte în apropierea locuinței, precum și alte deplasări urgente. Cei care părăsesc domiciliul trebuie să completeze o declarație în care să menționeze motivul ieșirii sau să aibă o adeverință de la serviciu, care să menționeze că deplasarea este făcută în scop profesional.
Plecând de la aceste prevederi din ordonanță, se poate vedea lesne că sunt multe chestiuni interpretabile, iar polițiștii nu pot face mare lucru. De exemplu, ”alte deplasări urgente” pot fi interpretate de la om la om. În plus, pe baza declarației pe proprie răspundere, șoferii vor pleca mai departe. Singurul efect ar putea fi legat de depistarea unor eventuali ”izolați la domiciliu” care se plimbă pe străzi.
De altfel, polițiștii nici nu știu prea clar la ora actuală ce au de făcut. De exemplu, ar trebui să le dea celor pe care îi opresc declarații pe propria răspundere, pe care aceștia să le completeze, însă nu le-au primit.
Impresia este că aceste măsuri sunt mult prea blânde și generale față de situația care, cel puțin în Suceava, tinde să devină dramatică. Se merge pe prevenire și pe buna-credință a oamenilor, însă realitatea s-ar putea să ne coste extrem de scump. Mai ales în mediul rural, bătrânii sunt mulți și vulnerabili, iar o epidemie extinsă într-o comună ar fi suficientă pentru a bloca toate spitalele din județ.
Polițiștii au primit foarte puține măști de protecție pe care, dacă le-ar folosi conform recomandărilor, doar două ore, s-ar epuiza în întregime după o noapte de controale. Oameni care cunosc realitatea din teren sunt foarte îngrijorați.
Conform celor mai recente prevederi legale, pentru situația în care nu sunt respectate măsurile de carantină sau izolare la domiciliu se aplică sancțiunile pentru zădărnicirea combaterii bolilor care ar putea aduce pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau cu închisoare de la unu la 5 ani, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea coronavirusului.
Pentru faptele care nu sunt de natură penală, nerespectarea prevederilor din Ordonanța militară se sancționează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.