Peste 300 de copii care provin din familii dezorganizate, copii orfani sau abuzaţi au fost internați, în ultimii trei ani, în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava. În anul 2017, au fost internați în centrul de urgență sucevean 113 copii, dintre care 40 au ajuns în plasament de tip rezidențial, 48 au fost reintegrați în familie, 14 copii au fost dați în Asistență Maternală Profesionistă, patru copii au fost transferați în alt județ și şapte minori au fost dați în plasament simplu.
În anul următor, în 2018, numărul copiilor din familii dezorganizate sau monoparentale, familii fără posibilităţi materiale, copii orfani, abuzaţi sau aflaţi în situaţie de risc, copiii găsiţi de poliţie cerşind pe străzile municipiului Suceava sau minorii fugiţi din alte judeţe care s-au aciuat cu alţi tineri ai străzii, la periferia oraşelor sau în gări a scăzut, astfel că s-au înregistrat 72 de copii internați în Centrul de Urgență. 21 dintre aceștia au fost dați în plasament de tip rezidențial, 36 au fost reintegrați în familie, 11 copii vor crește în familii de asistenți maternali profesioniști, doi minori au fost transferați în alte județe și doi copii au fost dați în plasament simplu.
Anul trecut, în 2019, în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava, subordonat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, au fost internați 110 copii: plasament de tip rezidențial: 26, reintegrare în familie: 44, plasament în Asistență Maternală Profesionistă: 29, transfer în alte județe: 10, plasament simplu – un caz.
În perioada ianuarie-februarie 2020, au primit sprijin din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în subordinea căreia este şi Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, 20 de copii. Dintre aceștia, trei copii au ajuns în plasament de tip rezidențial, patru minori au fost reintegrați în familie: şase au ajuns în plasament în Asistență Maternală, cinci au fost transferați în alte județe, doi au ajuns în plasament simplu. Accesul copiilor necăjiţi în cadrul serviciului de primire în regim de urgență se face pe baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă, emise de conducerea Protecţiei Copilului Suceava sau de instanţa judecătorească.
Plan de servicii individual pentru fiecare copil
Odată ajunşi în Centrul de primire în regim de urgenţă Suceava, în prezenţa psihologilor unii copii au povestit cum au fost bătuţi cu bestialitate de taţii alcoolici, alţii au povestit printre lacrimi cum au fost abuzaţi şi ameninţaţi în cele mai cumplite feluri ca să „îşi ţină gura”, iar alţii au povestit că mamele lor sunt consumatoare de alcool şi îi lasă flămânzi zile în şir. Toţi aceşti copii beneficiază de consiliere psihologică chiar de la internarea în centru. Minorii rămân internaţi până ce Protecţia Copilului se pronunţă cu privire la măsura de protecţie care este cea mai potrivită pentru ei, însă nu mai mult de două săptămâni.
În acest timp, asistenţii sociali şi psihologii trebuie să găsească o soluţie în favoarea copiilor. Imediat după internare, personalul centrului face un plan de servicii individual pentru fiecare copil/tânăr, după care se ia legătura cu primăria din localitatea de domiciliu a minorului, se cere o anchetă socială, se stă de vorbă cu minorul, cu cei care aduc minorul în centru, poliţie, reprezentanţi ai primăriei, pentru a cunoaşte care este situaţia acestuia, iar minorul intră într-un program de consiliere psihologică.
Reprezentanţii DGASPC Suceava ne-au spus că „pe toată perioada cât sunt internaţi în Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, minorii primesc hrană, îmbrăcăminte, beneficiază de asistenţă medicală, juridică, de suport emoţional şi, după caz, de consiliere psihologică. Scopul final este reintegrarea familială şi comunitară a minorului. Dacă nu se poate face reintegrarea în familie, copiii pot ajunge în grija unui asistent maternal profesionist sau pot fi transferaţi într-un alt centru de plasament”.