Polițistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, președinte executiv al Sindicatului Decus, semnalează că în cazul dotării polițiștilor cu mănuși, măști și dezinfectanți între cifrele prezentate de la nivel de conducere a Ministerului Afacerilor Interne și realitatea din teritoriu sunt diferențe foarte mari și îngrijorătoare.
Acesta a explicat, pe cifre, cât de puține sunt materialele distribuite până acum, chiar cele prezentate oficial.
”Ne spune domnul chestor Vasilescu, inspectorul general al Poliţiei Române, că au fost achiziţionate 51.000 de perechi de mănuşi. Şi tot domnia sa transmite că într-un interval de 24 de ore, <la muncă> sunt 22.000 de poliţişti. Câte o singură pereche de mănuşi dacă ar fi purtat azi un poliţist, stocul e deja aproape epuizat. În condiţiile în care există structuri unde purtarea acestor mănuşi este indispensabilă şi necalculabilă/nelimitabilă: crimă organizată, investigaţii criminale, criminalistic, centre de arest preventiv etc.”, a declarat Bănică.
El a venit cu câteva exemple îngrijorătoare: serviciu rutier cu 30 de poliţişti care a primit o cutie cu mănuşi şi una cu măşti, a câte 50 bucăţi fiecare. Fără dezinfectant. Centre de reţinere şi arest preventiv care nu au primit dezinfectant. Poliţiştii de la punctele de control acces în unităţile MAI, care iau contact cu zeci de persoane zilnic, fără dezinfectant. Poliţii municipale şi orăşeneşti care au primit, în bătaie de joc, o sticluţă de 350 ml cu dezinfectant la 100-300 de lucrători.
Bogdan Bănică a amintit că și polițiștii au acasă bătrâni bolnavi, vulnerabili, care sunt mai expuși ca majoritatea tocmai pentru că cei din ”linia I” nu au toate mijloacele de protecție.
Sindicatul Național al Polițiștilor din România “DECUS” a transmis o adresă oficială Ministerului Afacerilor Interne, în care semnalează că numărul măştilor şi a mănuşilor de unică folosinţă ajunse în teritoriu este total insuficient.
Un exemplu dat în adresa oficială este legat de o poliție municipală reședință de județ unde s-a primit un singur flacon cu substanţă dezinfectantă pentru circa 300 de poliţişti şi personal contractual. În aceste condiții, pentru siguranța lor, polițiștii sunt nevoiți să își cumpere materialele de protecție din banii proprii.