Municipiul Suceava urmează să se înfrățească cu una dintre cele mai cunoscute localități cu populație predominant română din Ucraina – Mahala, care face parte din vechea Bucovină.
”Astăzi am pus bazele înfrățirii între localitățile Suceava și Mahala, din regiunea Cernăuți - Ucraina. Am avut o discuție frățească pe această temă cu doamna Elena Nandriș, primarul localității Mahala, una dintre cele mai proeminente reprezentante ale românilor din regiunea Cernăuți. Pe data de 27 februarie voi propune spre aprobare în ședința de Consiliu Local proiectul de înfrățire. Doamne ajută!”, a anunțat joi primarul Sucevei, Ion Lungu.
Localitatea Mahala a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în anul 1775, localitatea Mahala a făcut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de către austrieci.
După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Mahala a făcut parte din componența României, în Plasa Prutului a județului Cernăuți, până în 1944, când Bucovina de Nord a fost reocupată de către URSS în anul 1944 și integrată în componența RSS Ucrainene.
Începând din anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliță al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente.