La Galeria Pod a Muzeului de Istorie Suceava a fost vernisată miercuri, 5 februarie, expoziţia temporară „Arta Tranşeelor”, care cuprinde sute de piese de colecţie din categoria Trench Art.
A fost al unsprezecelea vernisaj al expoziţiei itinerante „Arta Tranşeelor”, la care au fost prezenţi şi colecţionarii Cristian şi Mihail Dumitru, de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, care au prezentat povestea proiectilelor, a cartuşelor, a obuzelor, a grenadelor şi a altor piese de armament pe care soldaţii români, dar şi de alte naţionalităţi, aflaţi pe front, în spitale de campanie sau în prizonierat, le-au realizat, unele dintre ele fiind considerate adevărate opere de artă.
Obiecte salvate de la fier vechi şi de la târguri de antichităţi
După cum a spus şi inginerul Cristian Dimitru, în timpul celor două războaie mondiale şi în perioada interbelică au fost realizate obiecte decorative sau de uz casnic din tuburi de obuze, gloanţe, cartuşe sau grenade. Cei doi colecţionari au salvat de la fier vechi şi au achiziţionat de la târgurile de antichităţi numeroase obiecte realizate în tranşee, adunând în expoziţie sute de obiecte realizate din material militar.
Am aflat de la autorii expoziţiei că cele mai multe dintre obiectele expuse au fost achiziţionate din România, pe parcursul a trei decenii. Cristian Dumitru a mai povestit că prima piesă din colecţie a fost achiziţionată în anul 1990 şi a fost o scrumieră făcută dintr-o felie de ţeavă de tun din perioada Primului Război Mondial, având în interior o brichetă prelucrată dintr-un cartuş. Întreaga colecţie a fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru cuprinde peste 500 de piese. În expoziţia „Arta Tranşeelor” puteţi vedea şi zeci de tuburi de obuz transformate în veioze, râşniţe sau scrumiere, care au fost adunate de-a lungul anilor de colecţionari din Franţa, Italia, Belgia, Germania şi România. Puteţi admira şi zeci de binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare de aviaţie, lăzi de muniţie, hărţi etc.