Artista Letiţia Orşivschi Heiser, care deţine şi Muzeul Oului din Vama, a expus recent 55 de tablouri în prestigioasa Galerie „Die Schwarze Treppe” din oraşul Haigerloch – Germania. Este prima expoziţie personală a artistei din Vama, care pe 11 ianuarie 2020, în prezenţa unui public numeros, români şi germani, iubitori de artă, oficialităţi locale, şi-a vernisat expoziţia de pictură pe pânză. Expoziţia va fi deschisă până pe 2 februarie 2020. Artista din Vama a expus alături de Pernille Jörgensen, de profesie arhitect. La vernisaj, Simone Hönisch a susţinut un moment muzical.
Letiţia Orşivschi Heiser ne-a povestit că a început să picteze pe pânză la îndemnul unor prieteni. „Am realizat peste 60 de tablouri inspirate din motivele tradiţionale româneşti. 55 dintre ele au fost expuse în prima mea expoziţie personală de pictură, în Germania. Domnul şi doamna Speier, proprietarii Galeriei <Die Schwarze Treppe>din Haigerloch, sunt cei care, din anul 2007 încoace, îmi susţin şi încurajează activităţile artistice. Lor le datorezîn principal înclinaţia mea către pictura pe pânză. După primele mele exerciţii de prin 2008, mi-au sugerat să continui şi, iată-mă, acum, cu 55 de tablouri expuse în această prestigioasă galerie din Haigerloch, oraşul meu adoptiv din Germania, înconjurată de oameni de cultură şi mândră că sunt româncă şi că am expus, în manieră modernă şi personală, motive de pe frumoasele noastre cămăşi şi covoare”, ne-a spus suceveanca.
Noi lucrări la Muzeul Oului din Vama
Artista a mai completat că de doi ani a început noi construcţii la Muzeul Oului din Vama (strada Gării 20, pe drumul E85), unul dintre cele mai apreciate muzee de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneşte peste 7.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3.500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări.
„Am terminat casa tradiţională şi am legat-o cu restul muzeului, care în ultimii ani s-a extins foarte mult. Acum avem cam 400 de mp, dar sperăm ca în vara aceasta să putem deschide şi zona nouă, cu încă 400 de mp. Nu stau deloc. M-am apucat şi de pictură pe pânză. Iarna, pentru că stau în Germania, mi-am aranjat în toată mansarda casei un frumos atelier, unde am timpul şi liniştea necesare creaţiei. Astfel, de trei ani muncesc la tablouri inspirate din motive tradiţionale româneşti şi nu mă opresc aici”, ne-a mai spus Letiţia Orşivschi Heiser.
20 de expoziţii în Germania
Anul 2020 reprezintă pentru Letiţia Orşivschi Heiser încununarea a 20 de ani de expoziţii în Germania, 20 de ani de colaborări cu muzee şi instituţii de cultură în ţara ce „a adoptat-o prin căsătorie”, Germania, şi care i-a oferit şi şansa de a se descoperi. „Am găsit aici oameni care m-au sfătuit, încurajat şi felicitat. Tot ei au fost cei care mi-au propus nenumăratele colaborări pe plan artistic. Colega cu care am expus pe 11 ianuarie, Pernille Jörgensen, este arhitect, este vecina mea şi titlul inspirat al expoziţiei – Gegenüber - reprezintă de fapt tehnicile diferite în care viaţa noastră, deşi trăită în vecinătatea apropiată, este vizualizată diferit de fiecare dintre noi, ea folosind doar sârma, eu folosind culorile şi pensula. În cazul meu, motivele şi simbolurile de pe ouă, altiţe şi covoare au fost transpuse în manieră personală în tablouri pe pânză”, a completat Letiţia Orşivschi Heiser.