Scriitorul Emilian Marcu, proaspăt laureat al Academiei Române, cu premiul „Ion Creangă” pentru proză, și-a lansat luni, 13 ianuarie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, volumele de poezie „Muzeu de sate” şi „Sfera de aer”.
Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuș, a spus câteva cuvine la debutul evenimentului, urându-le participanților gânduri bune la început de an. Despre cele două cărți au vorbit poetul academician Vasile Tărățeanu și criticul literar Rodica Mureșan.
Academicianul Vasile Tărățeanu a amintit printre altele că Emilian Marcu va sărbători în curând „un jubileu de statornicie – 50 de ani de când lucrează la Casa de Cultură Studențească Iași”. Scriitorul Emilian Marcu, născut pe 28 septembrie 1950, în comuna Heleșteni, județul Iași, este absolvent al Institutului de Biblioteconomie din București (1973). Din anul 1973, este bibliotecar și redactor la Casa de Cultură Studențească din Iași. Între anii 1979 și 1982 a fost secretar general de redacție la Opinia studențească.
„Deși l-am cunoscut acum 5 ani, la o lansare, la Iași, mi se pare că-l știu din totdeauna. El este un om de bine, un om al frumosului, un om al culturii, un om care pune preț și pe prietenie, un om care știe ce vrea, un truditor asupra cuvântului”, a spus Vasile Tărățeanu. Academicianul a mai completat că fiecare poezie a poetului Emilian Marcu are melodia ei, cu amintiri, melancolii, regrete şi tristeţe... În volumul „Sfera de aer”, semnată de Emilian Marcu, descoperim, a completat Vasile Tărățeanu, mai multe lecții: „lecții despre logica astrelor”, „despre incunabule”, „despre inițiere”, „despre viața spirituală” etc.
· „Pelerinaj sentimental”
Criticul literar Rodica Mureșan a vorbit în special despre volumul de poezie „Muzeu de sate”, dând citire câtorva poeme tulburătoare, printre care și „Scrisoare deschisă învățătorilor mei”. Emilian Marcu, spune criticul literar Rodica Mureșan, insuflă poeziei sale și acestei teme, în special, „o viață nouă, evită convenționalismul și se adâncește în această memorie afectivă, fără excese epice, fără anatemizarea expresionistă a geometriei orașului. Iar imaginea satului va fi completată în continuare de alte teme: moartea, iubirea, inflexiunile religioase și nu în ultimul rând câteva simboluri ale rodirii, simboluri ale abundenței și ale fertilității (ulciorul, țărâna și carul)”.
Astfel, satul apare în poezia lui Emilian Marcu asemeni unui sanctuar cu personaje lirice. Poetul invită cititorul la un „pelerinaj sentimental” prin satul românesc, căruia îi insuflă o viață nouă. Imaginea satului este cumulată cu alte teme, precum moartea, iubirea și multe alte simboluri. În poezia lui Emilian Marcu, completează criticul literar Rodica Mureșan, „moartea este văzută cu ochi de țăran. Este un eveniment obișnuit, este un eveniment normal, este fără excese tragice, aproape aș zice la modul mioritic. Moartea nu este altceva decât o revenire sau o reintegrare în elementele naturii...”. Evenimentul cultural de pe 13 ianuarie a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei şi Societatea Scriitorilor Bucovineni.