Lectoratul de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (UNYF) a organizat vineri, 13 decembrie, în colaborare cu Centrul de Studii Românești din cadrul aceleiași universități, cea de-a treia ediție a mesei rotunde „Interferențe lingvistice și culturale la Cernăuți și în lume”, la care au luat parte universitari și oameni de cultură din Cernăuți și din Suceava.
În introducerea evenimentului, organizatoarele, dr. Gina Puică, lector de română, și conf. univ. dr. Liubov Melnychuk, directoarea Centrului de Studii Românești al UNYF, au arătat importanța tematicii interferențelor, în special în contextul cernăuțean, și multitudinea domeniilor în care interferențele operează, lucru demonstrat chiar de diversitatea comunicărilor susținute pe acest subiect în cadrul mesei rotunde.
În continuarea dezbaterii, conf. univ. dr. Liubov Melnychukși conf. univ. dr.Valentyna Bohatyrets, ambele de la Facultatea de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a UNYF, au prezentat comunicarea „Locuri de memorie în Bucovina ca factor de formare al identității”; iar lector univ. dr. Felicia Vrânceanu, de la Catedra de filologie română și clasică a aceleiași universități, i-a dedicat comunicarea regretatului Gheorghe Jernovei și prezentării lucrării acestuia Filologia română la Universitatea din Cernăuți, apărută în două volume cu puțină vreme înaintea decesului autorului.
Venită de la Suceava, Maria Olar, Președinta Fundației culturale „Leca Morariu”, a făcut o prezentare a familiei culturale Morariu, despre care a scris, între alții, și profesorul Gheorghe Jernovei. Conf. univ. dr.Ihor Piddubnyi, de la Facultatea de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a UNYF și cursant al Lectoratului de română, a făcut apoi o expunere despre diferite texte de beletristică, din literatura română în special (din Rebreanu, Agârbiceanu, Sadoveanu, Zaharia Stancu ș.a.), care i-au servit ca sursă de ilustrare a istoriei României din perioada interbelică.
Dr.Marin Gherman, președintele Centrului media BucPress din Cernăuți, a evocat spațiile media regionale și transfrontaliere, văzute de orator ca fiind prinse între interferențe și ghetoizare informațională (studiu de caz: Ucraina-România). Conf. univ. dr. Raluca Dimian, de la Departamentul de Limbi și Literaturi Străine al USV, a prezentat un expozeu dedicat scriitorilor de limbă germană din România, stăruind asupra Hertei Mueller și a lui Oskar Pastior în cadrul proiectului de roman Leagănul Respirației. Tot de la USV, Dorel Fînaru, conf. univ. dr. la Departamentul de Limba și Literatura Română și Științele Comunicării, a continuat cu o comunicare intitulată incitant „Turnul Babel. Istoria unei ruine”. În final, Doina Cernica, scriitoare, traducătoare și jurnalistă de la Suceava, și-a consacrat prezentarea unei tematici complexe pe care a explorat-o adesea în cărțile sale, și anume călătoria.