Din 2020, rezidenţii se vor putea pregăti şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, care a menţionat că şi spitalele militare, spitalele judeţene mari şi spitalele private vor putea asigura pregătirea medicilor rezidenţi, nu doar spitalele universitare.
Potrivit dr. Mircea Macovei, directorul medical al Spitalului Suceava, citat de rohealthreview.ro, unitatea ar avea nevoie de circa 70 de rezidenţi, cei mai mulţi pentru Secţia de cardiologie.
Câte patru ar urma să facă stagiul de pregătire pe diabet, nutriţie şi boli metabolice, respectiv UPU, câte trei pe medicină internă, urologie, pediatrie, chirurgie generală, pneumologie, neurologie, boli infecţioase, ATI şi laborator de radiologie.
Câte doi rezidenţi ar urma să fie pregătiţi pe nefrologie, ortopedie-traumatologie, psihiatrie, reumatologie, gastroenterologie, ORL, oncologie, chirurgie vasculară, oftalmologie, medicină de laborator, dermatologie şi în laboratorul de anatomie patologică. În specialităţile neurochirurgie, chirurgie şi ortopedie pediatrică ar urma să fie pregătit câte un rezident.
Macovei a mai declarat pentru rohealthreview.ro că Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” poate asigura pregătirea rezidenţilor din punct de vedere medical, acesta salutând decizia Ministerului Educaţiei, considerând-ooportună pentru dezvoltarea resursei umane în sănătate.
„Sperăm că un număr cât mai mare de rezidenţi se vor pregăti în spitalul nostru, un spital care, prin activitatea sa, s-a impus la nivel regional”, a adăugat directorul medical.
La rândul său, managerul unităţii, ec. Vasile Rîmbu, a subliniat că spitalul are dotarea şi logistica necesare pentru a asigura pregătirea rezidenţilor la cele mai înalte standarde.
Pregătirea medicilor rezidenţi durează, în prezent, între 3 şi 6 ani, în funcţie de specializare, iar până în acest an se desfăşura doar în spitalele universitare sau clinice, care au contracte cu universităţi de medicină.