Principalul personaj vizat de o investigaţie a jurnaliştilor de la Recorder referitoare la tăieri ilegale de masă lemnoasă în zona Moldoviţa, şeful de ocol Georgel Zlei, şi-a dat demisia.
Aparent, solicitarea sa, de a renunţa la funcţia de conducere, nu are nici o legătură cu materialul video în care apare şi în care nu i se aduc acuzaţii directe, explicaţia demisiei fiind „din motive personale”. Principala acuzaţie formulată de cei de la Recorder este că în cadrul ocolului silvic menţionat s-au marcat arbori sănătoşi spre tăiere, pe lângă cei bolnavi, care trebuiau să fie exploataţi de firma care a câştigat licitaţia, astfel încât câştigurile acesteia să fie mai mari.
Georgel Zlei a mai fost şef la Ocolul Silvic Tomnatic şi Ocolul Silvic Cârlibaba.
„Am acceptat demisia sa din funcţia de şef al Ocolului Silvic Moldoviţa, unde urmează să numim vineri o nouă persoană la conducere. Asta nu înseamnă că el nu mai face parte din personalul silvic, deoarece va fi distribuit pe un post vacant, în conformitate cu pregătirea sa profesională”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Camere video de supraveghere pe drumurile forestiere
Şeful silvicultorilor suceveni a anunţat şi o serie de măsuri suplimentare, care descurajează practicile ilegale de exploatare a masei lemnoase, atât la Moldoviţa, cât şi în alte zone vulnerabile, unde au fost semnalate posibile abuzuri ale firmelor care se ocupă de exploatarea arborilor.
„Vom monta camere video de supraveghere, aşa cum avem deja şi la alte ocoale ale Direcţiei Silvice Suceava, pe drumurile forestiere din Moldoviţa, dar şi din alte zone vulnerabile, pentru a creşte gradul de siguranţă privind exploatarea masei lemnoase”, a mai declarat Sorin Ciobanu.
Principala practică abuzivă care este descurajată astfel este cea de efectuarea a două transporturi pe acelaşi aviz, cum adeseori s-a depistat în trafic, în timpul controalelor efectuate de Garda Forestieră, în colaborare cu alte instituţii de control.
Măsura, solicitată şi de activiştii de mediu, este bine-venită, dar greu de pus în aplicare peste tot, în condiţiile în care reţeaua de drumuri forestiere este aproape la fel de amplă precum cea a drumurilor naţionale şi ar necesita o armată de oameni numai pentru a viziona zilnic imaginile transmise de camere.