Liceele unde nici un absolvent nu a promovat examenul de bacalaureat în sesiunea din această vară nu vor mai putea organiza, în anul şcolar 2020-2021, clase de învăţământ liceal. Ordinul de ministru care prevede această măsură a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului (Articolul 9, alin 1), „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”. Liceele de la coada clasamentului vor putea, în schimb, să aibă în oferta pentru clasa a IX-a clase de învăţământ profesional sau profesional dual.
La nivel naţional, sunt peste 40 de licee din 23 de judeţe care figurează cu o rată de promovare de 0% şi sunt vizate de acest ordin.
În judeţul Suceava, în anul 2018 şi în acest an, în două licee din judeţul Suceava nici unul dintre candidaţii care s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat nu a reuşit să promoveze în prima sesiune. Este vorba despre Liceul Tehnologic din Marginea şi Liceul Tehnologic „Moldova” Suceava, unitate particulară.
Având în vedere aceste rezultate, Inspectoratul Şcolar Suceava a dispus dejaca din toamna acestui an Liceul Tehnologic "Vasile Gherasim" Marginea să organizeze doar clase de învăţământ profesional, locurile din singura clasă de învăţământ liceal fiind redistribuite către specializările profesionale.