La finele săptămânii trecute, pe durata Festivalului „Ochiul de Păun” de la Rădăuţi, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a proiectului „Voluntar pentru Rădăuţi”, iniţiat de Asociaţia „Rădăuţiul Civic”. Acest proiect îşi propune ca în fiecare an să aducă organizaţiile şi grupurile neguvernamentale mai aproape de cetăţeni, făcându-le cunoscută activitatea şi munca din comunitatea rădăuţeană.
„Chiar dacă oficial, în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor sunt peste 100 de asociaţii înregistrate în Rădăuţi, doar o foarte mică parte sunt active, iar oamenii dispuşi să dea din timpul şi energia lor pentru comunitate sunt încă destul de puţini”, au menţionat cei de la ”Rădăuţiul Civic”.
În cele două zile, organizaţiile şi-au prezentat activitatea trecătorilor, au discutat cu ei, au schimbat idei despre probleme şi soluţii locale şi au vorbit despre cât de important este să ne pese de ceea ce vedem în jurul nostru, de cei aflaţi în nevoie, de oraş, de comunitate în general, să oferim soluţii sau chiar să ne implicăm în punerea lor în practică.
În ziua de duminică, voluntarii Fundaţiei pentru SMURD au susţinut un curs de prim ajutor pentru toţi participanţii la activitate şi pentru trecătorii interesaţi, cunoştinţele de bază de prim ajutor putând în orice moment să salveze o viaţă. Tot duminică, voluntarii asociaţiei „Rădăuţiul Civic” au amplasat un panou de consultare publică, prin care au întrebat cetăţenii ce-şi doresc de la oraşul lor şi ce pot ei să ofere oraşului lor, iar toate răspunsurile centralizate vor fi transmise şi autorităţilor locale.
„Îndemnăm pe toţi cetăţenii să îşi găsească cauze în care cred”
„Ne bucurăm că pentru al treilea an consecutiv puţinele grupuri active de cetăţeni (tineri şi adulţi) din Rădăuţi s-au reunit şi şi-au prezentat activitatea. O cultură a implicării se construieşte în timp, iar fără o societate civilă activă, fără cetăţeni cărora să le pese în fiecare zi de ceea ce văd în jurul lor şi să fie dispuşi să se implice pentru un rezultat pozitiv, oricât de mic ar fi el, nu există democraţie reală. Îndemnăm pe toţi cetăţenii să îşi găsească cauze în care cred şi să le sprijine (prin donaţii, prin timpul sau energia lor) şi să contribuie, prin implicare, la un oraş mai bun şi la o societate mai bună. Felul în care va arăta societatea de mâine depinde şi de ceea ce facem astăzi”, a transmis echipa „Rădăuţiul Civic”.
Acesta a mai menţionat că, anul acesta, au participat la proiectul „Voluntar pentru Rădăuţi” următoarele ONG-uri / grupuri de iniţiativă: Asociaţia „Rădăuţiul Civic” - asociaţie neguvernamentală, independentă, apolitică, a cărei misiune este să promoveze cetăţenia activă; Clubul Toastmasters Rădăuţi – grup de iniţiativă ce promovează dobândirea de abilităţi de vorbit în public şi de leadership; Centrul Social Maria Ward - ONG care oferă servicii sociale pe timp de zi copiilor defavorizaţi şi care desfăşoară cu ajutorul voluntarilor ajutor la teme, mentorat, acţiuni de dezvoltare personală, sprijin material; Asociaţia Bafi (Bucuria de A fi) – asociaţie înfiinţată cu scopul de a răspunde nevoilor din comunitate, de la acţiuni sociale, la promovarea activităţilor creative, activităţi cu tinerii etc.; Asociaţia „Salvaţi copiii”, filiala Rădăuţi – organizaţie internaţională care îşi propune sprijinirea copiilor aflaţi în nevoie, prin acţiuni concrete adresate acestora; Consiliul Judeţean al Elevilor Suceava - structură formată din reprezentanţii elevilor din judeţul Suceava care militează pentru respectarea drepturilor elevilor şi o cât mai bună cunoaştere a acestora.
Pentru organizarea evenimentului, ”Rădăuţiul Civic” a mulţumit Primăriei Rădăuţi pentru permisiunea de a amplasa cele patru standuri, lui Silviu Ursescu din cadrul primăriei pentru sprijinul logistic oferit, Asociaţiei de părinţi de la Şcoala „Regina Elisabeta” (Şcoala Nr. 2) şi mai ales tuturor voluntarilor implicaţi.