Un moment de neatenţie, dar şi neglijenţa unor muncitori l-au băgat în spital, cu fractură de şold, pe un bătrân de 66 de ani, din Burdujeni, care riscă să nu se mai poată deplasa decât cu căruciorul cu rotile.
Duminica trecută, Vasile Pămpărău mergea dinspre staţia de autobuz Orizont spre Biserica „Sf. Andrei”, pe la sensul giratoriu, unde gardurile metalice de protecţie au fost înlăturate. Bărbatul, care mergea pe marginea trotuarului, acolo unde anterior se afla gardul metalic, înspre semaforul de lângă magazinul de pompe funebre, a văzut că semaforul se face verde şi a grăbit pasul, să traverseze.
În graba sa, nu a mai văzut un ciot metalic retezat la câţiva centimetri deasupra pavelelor din trotuar, în care i s-a agăţat sandala, bărbatul căzând urât – după cum ne-a povestit, oftând de supărare.
De atunci se află imobilizat la pat, la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, internat cu fractură de col femural (ruptură de şold).
Fractura de col femural este una dintre afecţiunile specifice vârstei a treia, importantă prin consecinţele ei atât imediate, cât şi pe termen lung.
Ea apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi, fiind în relaţie directă cu osteoporoza, care fragilizează oasele, predispunându-le la fracturi. Cauza cea mai frecventă a fracturii de col femural este deteriorarea calităţii osului în cadrul procesului normal de îmbătrânire, accelerat uneori de boli precum diabetul (de care suferă şi Vasile Pămpărău).
Cazul său este doar un exemplu, pentru că şi alţii, bătrâni, copii sau adulţi, riscă să se accidenteze în cioturile metalice care nu au fost îndeajuns retezate şi pilite de cei care au scos gardul metalic de pe domeniul public, o nouă intervenţie fiind necesară pentru a fi evitate astfel de situaţii dramatice.