Acțiunea din cadrul campaniei naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!“ derulată pentru românii din diaspora, de către Ministerul Românilor de Pretutindeni, s-a bucurat, la Suceava, de prezența a 2 (doi) suceveni care lucrează în străinătate. Prefectura, instituție organizatoare, a fost reprezentată de directorul de cabinet al prefectului, Bogdan Filip, în timp ce de la Consiliul Județean, care a avut statut de invitat, a fost președintele Gheorghe Flutur. Au participat, de asemenea, primarul de Suceava, Ion Lungu, coordonatorul campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”, subsecretarulul de stat Victor Ionescu, reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Eduard Anton, șeful Inspectoratului Școlar, Mihaela Mihai, al Inspectoratului de Jandarmi, col. Mihai Lungu, al ISU, col. Costică Ghiață, șeful Centrului Militar Județean, col. Mugurel Anton, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, alți reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și de sub autoritatea Consiliului Județean și primari din județ, în total circa 50 de persoane.
Cei doi suceveni care au participat la această întâlnire sunt stabiliți în Italia, iar unul dintre ei, Cristian Pascariu, le-a spus organizatorilor că mulți prieteni de-ai săi ar fi fost interesați de temele discutate, dar din păcate s-au întors deja în țările în care lucrează. El a spus că astfel de acțiuni ar trebui organizate în prima parte a lunii august, nu spre sfârșit și că ar fi mai utile dacă reprezentanții Ministerului Românilor de Pretutindeni s-ar întâlni cu comunitățile de români în străinătate, nu în România. „Mulți români din străinătate sunt neinformați. Eu locuiesc în Torino și cunosc foarte mulți români în vârstă, care nu au acces sau nu știu să folosească un calculator. Ei nu pot fi informați online, așa cum ni se spune; pentru ei ar trebui să mergeți din poartă în poartă. Faceți astfel de întâlniri în orașele în care sunt mulți români. Sunt oameni-punți de legătură care pot ajuta cu organizarea”, a afirmat Cristian Pascariu. Acesta a mai declarat că mulți români din străinătate au sentimentul că „statul își aduce aminte de noi doar la vot”. ”Cel mai dureros este că în diaspora sunt mulți oameni în vârstă care lucrează fără contract, care sunt tratați prost la locurile lor de muncă și acceptă pentru că lipsa banilor te face să accepți orice fel de condiții”, a subliniat Cristian Pascariu, arătând că aceștia au nevoie și de alte informații din partea statului român, nu numai despre cum se votează în străinătate.
Subsecretarul de stat Victor Ionescu și-a arătat disponibilitatea de a participa la întâlniri cu comunitățile de români în străinătate, dacă va fi solicitat.
La rândul său, reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Eduard Anton, a amintit că înscrierea pentru votul prin corespondență se încheie pe 11 septembrie a.c., ceea ce l-a făcut pe liberalul Gheorghe Flutur să declare că va discuta cu prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru ca cele două instituții să organizeze împreună întâlniri cu primarii pentru ca acestea să transmită concetățenilor lor cu rude plecate în străinătate reglementările referitoare la vot. „Dacă vom avea o atitudine pasivă, va fi ca și până acum. Din 4 milioane de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondență vreo 20.000, deci nici 1%. Dacă nu ne vom ocupa de informarea lor, suntem toți vinovați”, a afirmat Flutur.