Numărătoarea berzelor albe din România s-a încheiat, în total fiind introduse 3.206 cuiburi cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”.
Județul Suceava deține trei recorduri la nivel național, aici fiind identificați cei mai mulți pui de barză într-un singur cuib, cele mai multe cuiburi de berze, dar și cuibul situat la cea mai mare altitudine.
În perioada 25 iunie – 31 iulie 2019 utilizatorii aplicației dezvoltate de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România au descoperit un număr de 693 de cuiburi noi.
2019 este anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației. Au fost înregistrate 3.206 cuiburi, dar numai 2.788 au fost validate.
Șapte pui de barza într-un singur cuib – record absolut
Numărătoarea berzelor albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu 7 (șapte) pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru.
Berzele pot avea între 1 și 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare și unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria.
„Acesta este primul caz cu șapte pui și va trebui să facem un nou update de aplicație, noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce șapte pui, nu ne așteptam să se întâmple acest lucru”, a spus Ovidiu Bufnilă, de la SOR.
Topul județelor cu cuiburi de berze, dominat de Suceava
În 2019, are loc o nouă schimbare în clasamentul județelor și localităților unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză.
Suceava – 230 cuiburi
Harghita – 211 cuiburi
Călărași – 162 cuiburi
Constanța – 160 cuiburi
Tulcea – 139 cuiburi
Botoșani – 92 cuiburi
Timiș – 71 cuiburi
Ialomița – 70 cuiburi
În topul localităților cu berze se regăsește de asemenea Suceava, cu Vicovu de Sus (SV) – 32 de cuiburi, în vreme ce recordul e la Siculeni (HR) - 42 cuiburi, urmat de Luncavița (TL) - 38 cuiburi, Turcoaia (TL) - 38 cuiburi, Murighiol (TL) - 37 cuiburi
Isaccea (TL) - 35 cuiburi.
Suceava, prezentă și în topul cuiburilor extreme
Cuibul situat la cea mai mare altitudine în 2019, 985 de metri peste nivelul mării, se află la Moldova-Sulița, județul Suceava.
Cel mai Nordic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Botoșani, în comuna Cotușca.
Cel mai sudic cuib de barză numărat în 2019 este în județul Teleorman, comuna Bujoru
Cel mai estic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Tulcea, la Sfântu Gheorghe.
Cel mai vestic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Arad, la Nădlac.
Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2019, 1 metru peste nivelul mării, se află la Pardina, județul Tulcea.
Datele care ajută berzele
„Munca utilizatorilor „Uite, Barza!” s-a încheiat, dar abia de acum încep să se vadă efectele benefice ale aplicației. Datele preluate sunt acum în plin proces de sintetizare. Cuiburile au fost validate, dar specialiștii de la SOR pregătesc statisticile pentru furnizorii de energie electrică din România. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de ajutorul companiilor de distribuție. Acolo unde cuibul pune rețeaua electrică în perciol, acolo unde firele neizolate pun viața berzelor în pericol, este nevoie de suport de cuib artificial. Toți acești stâlpi sunt acum analizați, iar situația lor va fi livrată de SOR către operatorii de distribuție a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On și Electrica, astfel încât electricienii să poată monta cuiburile artificiale pe stâlpi. Acestea pot fi montate doar până în luna martie, când revin păsările la cuibărit, iar SOR va livra punctele GPS unde se află cuiburile care au nevoie de ajutor”, au precizat reprezentanții Societății Ornitologice Române.