Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 171 (7172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Ceainăria de acasă”, nou proiect social derulat de FARA la Casa Elisabeta pentru tineri cu dizabilități din Cacica

Joi, 25 Iulie 2019 (12:46:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa Elisabeta pentru tineri cu dizabilități din Cacica, Fundația FARA derulează un nou proiect social, „Ceainăria de acasă”, în cadrul căruia tinerii îmbină utilul cu plăcutul, prin diverse activități creative. Beneficiarii Casei Elisabeta găsesc inspirație în cele mai mici și simple lucruri și cu ajutorul talentului transpun frumusețea vieții cotidiene în adevărate opere de artă, creații manuale ce poartă gravura pasiunilor lor. După cum ne-a spus Alexandra Popa (departamentul Comunicare Fundația FARA), ”lucrătorii în arte combinate ai locuinței protejate au reușit să aducă laolaltă atât tinerii Fundației FARA, cât și alți tineri cu dizabilități din comunitate, pentru a lua parte la un atelier de socializare, creație și delectare. Așa a luat naștere noul proiect <Ceainăria de acasă>, în cadrul căruia talentele și pasiunile dragilor noștri au fost expuse și apreciate”. Recent a avut loc o acțiunie din cadrul proiectului nou inițiat de FARA. Pe lângă modelaj și pictură, participanții au fost „dezmierdați” cu ceaiuri din flori culese chiar de tineri, prăjituri felurite, una mai delicioasă ca alta, astfel luând naștere o atmosferă de vis, cu adevărat emoționantă, atât pentru tineri, cât și pentru invitații lor.

  • Condiții

Casa Elisabeta, locuință protejată pentru tineri cu dizabilități din localitatea Cacica, s-a deschis în anul 2016. Acolo locuiesc 7 tineri. Principalele probleme sociale cărora le răspund serviciile oferite de acestă locuință se referă la abandonul tinerilor din partea părinților și a celorlalți membri ai familiei; dificultăți majore cronice în rândul familiilor unora dintre copiii asistați; lipsa mijloacelor la nivelul familiilor pentru acordarea unei ingrijiri adecvate în cadrul acestora. Serviciile de asistență socială acordate: găzduire/rezidență permanentă pe perioadă nedeterminată pentru tinerii beneficiari; diagnoză socială; elaborare plan de interventie, de asistență și îngrijire, consiliere psihologică, asistență medicala, supraveghere etc.

În cele trei locuințe protejate deschise de FARA la Cacica, cum ar fi Casele Sf. Iosif, Sf. Maria și Elisabeta, locuiesc 19 tineri de peste 18 ani cu dizabilități intelectuale. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un tânăr pentru a putea fi internat în aceste case protejate: să provină dintr-o structură instituționalizată și nu dintr-o familie / să nu aibă aparținători care să îndeplinească condiții de a-l îngriji conform datelor și cerințelor din ancheta socială; fără handicap locomotor / fizic, întrucât structura locuinței protejate și felul programului nu i-ar asigura protecția și îngrijirea adecvate; să fie necăsătoriți, întrucât felul programului nu i-ar asigura condițiile, protecția și îngrijirea unei familii.


 

  • Implicare


 

Am aflat de la Carmen Netedu, coordonator proiect FARA, că pe lângă partea de supraveghere permanentă de care beneficiază din partea personalului de specialitate angajat, tinerii participă la activități de ergoterapie și ocupaționale, consiliere psihologică, activități cu caracter de suport emoțional-religios, beneficiază de asistență medicală și ajutor în efectuarea de activități de bază ale vieții zilnice etc. O preocupare constantă a personalului este aceea de a implica tinerii în activități ocupaționale gospodărești și de amenajare a propriului spațiu din cadrul locuinței protejate (casă, curte, grădină). „Tinerii sunt încurajati să participe la ceremoniile și evenimentele religioase din comunitate și sunt sprijiniți pentru a participa la activități gospodărești la alți membri ai comunității. Acolo unde este cazul, tinerii sunt încurajați să mențină legaturile cu membrii familiei”, a completat Carmen Netedu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ceainăria de acasă”, nou proiect social derulat de FARA la Casa Elisabeta pentru tineri cu dizabilități din Cacica.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ceainăria de acasă”, nou proiect social derulat de FARA la Casa Elisabeta pentru tineri cu dizabilități din Cacica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei