Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, cu unităţile administrativ-teritoriale, celebrează în data de 28 iulie 2019 Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenţia mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.
Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să ştie. Fără o îmbunătăţire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creşte şi vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.
În România, Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale urmăreşte crearea unui cadru de intervenţie bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător şisistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile şipriorităţile naţionale.
La nivel judeţean se vor organiza evenimente pentru a creşte gradul de conştientizare a poverii uriaşe reprezentată de hepatitele virale şi pentru a influenţa schimbările reale în prevenirea bolilor şi accesul la testare, tratament şi îngrijire.
DSP Suceava transmite că „scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala, fără a găsi persoanele nediagnosticate şi fără conectarea acestora la îngrijire şi tratament.
- Acum avem vaccinuri pentru hepatita B şi tratament pentru hepatita C, deci există o posibilitate reală de a avea o lume fără hepatită virală. Publicarea de articole şi postarea de materiale informative pe site-ul DSP,https://www.dspsv.ro/;
- Promovarea materialelor campaniei (postere, pliante şi infografic) în cadrul reţelelor de socializare;
- Transmiterea în format electronic a materialelor informative furnizorilor de servicii medicale din judeţ, grupurilor ţintă şi partenerilor campaniei;
- Organizarea unei mese rotunde cu tema hepatitele virale şi eliminarea acestora, la care vor participa asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
- Punerea la dispoziţie de materiale IEC asistenţilor medicali comunitari şi antrenarea acestora în desfăşurarea acţiunilor de informare – conştientizare in comunitătile deservite;
- Distribuirea de materiale informative în locuri publice (centre comerciale, mijloace de transport în comun şi staţii, pieţe) prin asistenţii medicali comunitari.”