Agenţia Suceava a BNR a organizat și în acest an, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, activităţile din cadrul proiectului educațional adresat elevilor din învăţământul preuniversitar “Să vorbim despre bani şi bănci”, care se derulează în baza unui Protocol de colaborare încheiat între cinci instituții din România, printre care BNR şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, banca centrală urmăreşte să informeze cu privire la rolul, atribuţiile şi funcţiile principale ale BNR, precum şi însuşirea unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar.
În cadrul proiectului, Agenţia Suceava a BNR a organizat, la sediul unităților de învățământ, dar a găzduit și la sediul său, activităţi educaţionale distincte derulate pe toată durata anului școlar, cu accent în cadrul evenimentelor “Săptămâna mondială a banilor” și „Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
La aceste activităţi, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, au participat 1.148 de elevişi 70 cadre didactice provenind din20 unități școlare din judeţul Suceava. Dintre aceștia 275 elevi și 15 cadre didactice sunt din mediul rural, iar 873 elevi și 55 cadre didactice provin din zona urbană. Aceştia au audiat prezentările realizate de reprezentanţii Agenţiei Suceava a BNR pe teme din istoria băncii centrale şi a monedei naţionale. Elevilor şi cadrelor didactice le-au fost prezentate elementele de siguranţă ale bancnotelor şi monedelor româneşti aflate în circulaţie. Totodată, elevii şi profesorii au vizionat filmele educaţionale: „Istoria banilor”, „Elementele de siguranţă ale bancnotelor” şi „Viaţa bancnotelor”, realizate de banca centrală.
De asemenea, 1.528 de elevi și 110 cadre didactice sucevene au avut oportunitatea de a viziona expoziția “ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede” în perioada 15 noiembrie 2018 – 15 iunie 2019, la sediul Agenției BNR Suceava.
„În anul şcolar 2019-2020, BNR va extinde sfera de cuprindere a activităţilor educaţionale prin realizarea unor prezentări direct la sediile unităţilor de învăţământ din judeţele arondate Agenţiei, în Suceava şi Botoşani, pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din învăţământul preuniversitar la cunoştinţe din domeniul financiar – bancar”, a transmis insp. prof. Ioan Cezar Anuţei, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.