Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, invită publicul la vizionarea expoziţiei temporare „Vânători regale”, în perioada 5 iulie – 6 octombrie 2019, la sediul Muzeului de Istorie din Suceava.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 5 iulie, de la ora 12, la Muzeul de Istorie din Suceava.
Expoziţia este o premieră naţională, piesele de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional Peleş fiind pentru prima dată prezentate în cadrul unei expoziţii din România. Cele aproape o sută de exponate ne dezvăluie lumea vânătorii şi a pasionaţilor de vânătoare de altădată, din spaţiul european, dar şi românesc, începând cu secolul al XVI-lea şi până în pragul secolului al XX-lea.
Vânătorile regale erau evenimente aşteptate cu mare interes, pregătite cu mare minuţiozitate, urmând de fiecare dată un ritual special, cu ceremonii pline de fast. Timpul vânătorii era precum o trecere în altă lume: de la arme şi numeroase obiecte cu specific vânătoresc, câini de vânătoare, cai şi provizii, slujitori, ţărani chemaţi să gonească vânatul la locuri prielnice, până la amenajarea în păduri a locurilor de popas sau a unor castele de vânătoare unde se serba, de multe ori şi în prezenţa doamnelor, încheierea unei vânători, cu trofee şi poveşti în care întâmplările reale se împleteau deja cu rodul închipuirii fiecăruia.
O atmosferă de legendă, strălucitoare şi surprinzătoare pentru lumea de astăzi se dezvăluie treptat, cu vechi puşti şi carabine, săbii şi spade de vânătoare, arbalete, tolbe şi cornuri de vânătoare splendid decorate. Un popas regal de vânătoare, cu mobilier din vremea Regelui Carol I, ne aduce aminte că spaţiul românesc era renumit odinioară pentru natura sa sălbatică, dar şi pentru vânătoare.
Ţinutul Bucovinei, atât de bogat şi special ca zonă de vânătoare, era renumit în întreaga Europă, marea aristocraţie venind adeseori aici pentru vânătoare dar mai ales pentru tihna de nepreţuit a acestor locurilor. La expoziţia internaţională de vânătoare de la Viena, din anul 1910, Pavilionul de vânătoare al Bucovinei, cu trofee cinegetice absolut impresionante, a fost unul din cele mai apreciate de către pasionaţii de vânătoare din întreaga lume.