Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Regional de Studii Nord-Est,a organizat în perioada 21-22 iunie 2019, în comuna Dolhești din județul Suceava, evenimentul de multiplicare și testare pilot a rezultatelor proiectului pe care îl coordonează: ROOTS - Instruirea IMM-urilor din turism privind turismul cultural și turismul de promovare a patrimoniului, finanțat prin Programul ERASMUS+.
În contextul acestui atelier de lucru destinat formării profesionale a antreprenorilor dornici să investească în patrimoniul cultural și de patrimoniu al României, proiectulTurist în Dolhești, care a fost premiat la Gala Patrimoniului Cultural al Moldovei de Nord-Est din decembrie 2018, la categoria Managementul Destinației, a fost selectat de ADR NORD-EST ca pilot in proiectul ROOTS, pentru creionarea strategiei de dezvoltare și promovare a turismului cultural rural în această destinație.
Obiectivul proiectului ROOTS este elaborarea și furnizarea unui curs de calitate, actualizat cu cele mai recente informații de specialitate, care să ofere managerilor companiilor active în domeniul turismului cultural un set de competențe profesionale necesare valorizării într-un mod eficient a oportunităților patrimoniului cultural din destinația turistică de patrimoniu, pentru dezvoltarea propriei afaceri.
Lectorii evenimentului, specialiști în domeniul turismului, au elaborat analiza -diagnostic pentru destinația turistică Dolhesti și au prezentat o serie de modele de bune practici din domeniul turismului cultural implementat în zona rurală.
Au luat parte la eveniment lector univ. dr. Otilia Bordeianu – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava; Lăcrămioara Beilic – manager al Asociației pentru Promovare Turistică Bucovina; Nicu Apostol – manager al Agenției de Turism Rolandia și Vicepreședinte Asociația Națională a Agențiilor de Incoming din România; profesor Lucian Roșu – Facultatea de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; Cosmin Ceucă și Andreea Fedor, membri ai echipei Iași.Travel, Viorela Chiper – manager al Asociației Ținutul Zimbrului Târgu Neamț, precum și gazdele evenimentului, Mirela Nechita - manager Asociația de Promovare a Văii Șomuzului și inițiator al proiectului „Turist în Dolhești” și Ana Maria Sandu, membru al asociației menționate.
"Pentru noi, Turist în Dolhești este un proiect foarte iubit și simbolic pentru că a arătat că o comunitate solidă cu valori culturale, naturale și istorice poate deveni un model în turismul rural și turismul de patrimoniu.
Vom continua acest proiect minunat al cărui succes are la bază comunitatea. Vă mărturisesc că de doi ani, de când am demarat Turist în Dolhești, s-a creat o emulaţie extraordinară în sat. Acum, în 2019, ne pregătim să primim alți turiști, tot mai numeroși, inclusiv din străinătate.
Pentru mine și echpa mea, faptul că am reușit să punem Valea Șomuzului – o regiune mai puțin cunoscută a Bucovinei - pe harta regională a României înseamnă o confirmare extraordinară. La finalul acestei atelier de lucru aplicat și de schimb de valroase experiențe, vreau să transmit că identific succesul acestui proiect cu două lucruri: spiritul de comunitate și valorizarea patrimoniului nostru cultural și istoric, al Văii Șomuzului.
Turismul rural pe care îl reprezentăm noi este un turism în care eu văd deopotrivă și o terapie pentru suflet, o terapie simplă, dar cu har. Invităm toți românii să descopere sau să redescopere turismul în mediul rural, să îl aprecieze așa cum merită.", a declarat Mirela Nechita, inițiatoarea proiectului Turist în Dolhești și Președintele Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului.