Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) pregăteşte, pentru al şaptelea an consecutiv, competiţia sportivă „Spartachiada profesorilor”, eveniment dedicat angajaţilor din învăţământul preuniversitar.
Evenimentul se desfăşoară în perioada 27-29 iunie, iar organizatorii preconizează că numărul participanţilor din acest an va fi mai mare comparativ cu ediţiile precedente, aşteptările lor cifrându-se la circa 800 de competitori.
Întrecerile se vor desfăşura pe 15 ramuri sportive: pescuit sportiv, crosul dascălilor (cu două secţiuni: pentru profesori de educaţie fizică şi pentru profesori de altă specialitate), volei, street-ball, tenis de masă, tenis de câmp, fotbal, ciclism, tenis cu piciorul, darts, şah, badminton, nataţie, handbal şi lupta cu odgonul.
Prof. Giani Leonte, liderul ASIS, a menţionat că la probele sportive sunt aşteptaţi invitaţi din Cernăuţi (Ucraina), Bihor, Neamţ, Constanţa, Vaslui, Dolj, Iaşi, Bacău, Ilfov.
”Suntem încă în faza în care centralizăm înscrierile. Aşteptăm şi un lot de 45 de participanţi din Republica Moldova, sper să reuşească să ajungă. Suntem convinşi că şi această ediţie va fi una de succes”, a menţionat Leonte.
Invitaţi speciali
La rândul său, prof. Dumitru Irimia, vicepreşedintele Alianţei, a menţionat că şi ediţia din acest an va beneficia de prezenţa unor nume consacrate din domeniul sportiv, precizând că la festivitatea de deschidere va fi prezentă gimnasta de talie mondială Maria Olaru. De asemenea, este aşteptat şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, dar şi primarul comunei Mahala din Ucraina, Elena Nandriş.
„Proiectul nostru a crescut frumos de la un an la altul. Aşteptăm ca în acest an să avem un număr şi mai mare de participanţi, vrem ca toată lumea să se bucure de această competiţie, de întrecerile sportive, de condiţiile de organizare, să-şi încarce bateriile, să socializeze într-un alt cadru decât cel obişnuit”, a menţionat Irimia.
Organizatorii au specificat că organizarea acestui eveniment implică o serie de costuri mari, în total peste 50.000 de lei. Cu toate acestea, ediţia a VII-a se derulează fără sprijinul municipalităţii, la fel ca în ultimii doi ani.
„Încercăm să continuăm acest proiect fără sprijinul Primăriei Suceava. Din motive ce ţin de legislaţie, cei de acolo nu mai pot să ne susţină. Vom înfiinţa o asociaţie sportivă în cadrul ASIS prin intermediul căreia sperăm să obţinem finanţare, sperăm ca la ediţiile următoare să putem accesa fonduri”, au spus organizatorii.
„E nevoie să investim în infrastructura sportivă”
În desfăşurarea evenimentului îşi aduc contribuţia şi Inspectoratul Şcolar Suceava, Universitatea din Suceava, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Asociaţia Judeţeană de Fotbal, Poliţia municipiului Suceava, Tipografia Celestin, Ambu – Life.
„E un eveniment aşteptat, foarte apreciat de colegii din ţară, ne-au felicitat şi îşi doresc să participe. Facem acest proiect pentru că vrem să dăm un exemplu elevilor noştri, avem nevoie de sport şi de mişcare, ei trebuie să crească sănătos. De cealaltă parte, vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că este nevoie să investim în infrastructura sportivă. E nevoie de o sală polivalentă, e nevoie de săli de sport în şcoli, e nevoie ca elevii noştri să aibă acces şi în afara orelor de curs pe terenurile de sport, în baze sportive”, au mai punctat reprezentanţii ASIS.
Aceştia au subliniat că România se situează pe locul III în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.
„În aceste condiţii trebuie făcut mai mult decât până acum. Încă se face foarte puţin pentru sportul de performanţă şi pentru sportul de masă. Dacă un om este sănătos, are randament în toate domeniile de activitate”, au conchis organizatorii.