La Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sf. Andrei” din Gura Humorului s-au desfășurat marți, 11 iunie, activități dedicate creșterii șanselor de inserție pe piața muncii a noii generații de absolvenți ai școlii profesionale.
În cadrul parteneriatului încheiat între școală și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Munca Suceava (AJOFM) - punctul de lucru Gura Humorului, elevii au beneficiat de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă după finalizarea școlii și promovarea examenului de certificare a calificării profesionale.
Cornelia Fedorovici, expert extern - AJOFM Suceava, a prezentat elevilor care sunt oportunitățile pe care le au: înscrierea în evidențele agenției pentru a beneficia de ajutor în găsirea unui loc de muncă sau pentru obținerea ajutorului de șomaj până la angajare, participarea la târgurile de locuri de muncă, consultarea permanentă a anunțurilor de angajare ale diverșilor agenți economici actualizate ritmic de agenție, posibilitatea de a se înscrie la cursuri de calificare gratuite pentru meserii ce au căutare la un moment dat pe piața forței de muncă.
De asemenea, elevii au fost instruiți și cu privire la alte modalitățile pe care le au pentru a se informa în căutarea unui loc de muncă: ziare, TV, Internet etc.
Sub genericul ”Astăzi absolvenți, mâine angajați!”, elevii din clasele a XII-a au participat activ, arătând faptul că sunt pregătiți să se lanseze cu mult curaj în viață. Dezbaterea care a urmat după prezentarea informațiilor de către reprezentanta AJOFM Suceava a demonstrat că elevii Centrului Școlar sunt entuziaști și responsabili și că vor ști să acceseze toate pârghiile legale menite să îi ajute să reușească în ceea ce și-au propus.
La final, elevilor li s-a solicitat să lase un mesaj cadrelor didactice şi diriginţilor, să mulţumescă sau să îşi exprime opinia referitor la parcursul educațional pe care l-au avut la școală.
„Mesajele au avut un caracter anonim și au fost introduse într-o urnă etichetată sugestiv <Părerea ta contează!>, astfel încât să obținem un feedback sincer din partea elevilor”, au spus organizatorii acțiunii. La ieșirea din sală, fiecare elev a extras câte un ”trifoi norocos”, cu mesaje și urări de bine din partea organizatorilor: economist Buiciuc Marcela, prof. Simeria Maria, prof. Flutur Elena și prof. Culidiuc Militina Cleopatra.
Organizatorii mulțumesc cadrelor didactice - diriginți de la clasele a XII-a: prof. Luca Lăcrimioara, prof. Țilică Liliana Ștefania, prof. Novac Brîndușa și prof. Dabija Doinița Dumitrița, care sau implicat în activitate și au coordonat colectivele de elevi, profesoarelor Codrean Elena şi Jucan Monica (în rolul agenţilor economici), precum și prof. Chichifoi Mariana (care a surprins imagini inedite din timpul activității).