Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 134 (7135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Festival al minorităților naționale, la Școala Gimnazială Baineț

Marţi, 11 Iunie 2019 (11:10:36)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Școala Gimnazială Baineț s-a încheiat recent proiectul ”Spațiul bucovinean - buchet de valori multiculturale” (înscris în Calendarul Activităților Educative Extrașcolare Județene), printr-un spectaculos - festival al minorităților.

Coordonatorul proiectului, profesoara Mirela-Doina Ionuță, directorul Școlii Gimnaziale Baineț, a organizat cea de-a treia ediție a festivalului, duminică, 9 iunie, implicând unități școlare, formații și ansambluri artistice din județ, personalități remarcabile ce au prezentat datini și obiceiuri specifice etniilor din zonă. Au fost încheiate parteneriate cu Uniunea Ucrainenilor din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni și Uniunea Polonezilor din România.

Promovarea valorilor multiculturale ale Bucovinei reprezintă obiectivul major al proiectului, spun organizatorii, știut fiind faptul că Bucovina îngemănează fericit buna înțelegere a unei întregi pleiade de etnii: ucraineni, polonezi, ruși-lipoveni, germani, evrei, rromi.

Școala Gimnazială Baineț, în calitate de organizator, a oferit o varietate de momente artistice ale copiilor și tinerilor aparținând etniilor ucraineană, polonă și cea a rușilor-lipoveni, formații coordonate de prof. Mirela Ionuță, Elena Panfilov, Mirabela Carpiac, Carmen Crîșmar, respectiv Grupul vocal ”Veselca” din Vășcăuți, Grupul ”Luminița” Baineț, Formația ”Zelionaia vișenka” - Climăuți, Grupul vocal ”Troiande” - Baineț.

Calitatea spectacolului a sporit prin participarea Grupului vocal parohial ”Hatna„ din Dărmănești, îndrumat de preotul Mihai Cobziuc, a Grupului vocal ”Cervona kalena” de la Negostina, coordonat de prof. Cezar Grigoraș, soliști vocali de la Școala Gimnazială Măneuți, îndrumător Adriana Crăciun, formația de dansuri rrome ”Inimă de țigan” , coordonatori Halip Ioan și Gherasim Antonela, Rădăuți, Ansamblul ”Bucovinskie rozî” și solista Iuliana Savin,

îndrumător prof. Alexandrina Coca de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir”, Rădăuți, formația de dansuri ”Românașii” și grupul ”Bilcuța de la Școala Gimnazială ”George Tofan” Bilca, îndrumători prof. Negru Elena, respectiv, Bucevschi Stela, solista Francesca Pelciar de la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, soliști vocali de la Școala Gimnazială ”Jean Bart” Suceava, îndrumați de prof. Lăcrămioara Ilciuc și grupul vocal-instrumental ”Berioza” precum și formația de dansuri ”Ramașki” din Manolea, coordonate de Gheorghe Miftode.

S-au perindat pe scenă formații și grupuri de copii, tineri, adulți prezentându-și cu mândrie portul popular, costume autentice sau stilizate, aducând savoarea graiurilor de pe aceste meleaguri: vorba populară românească, ucraineană, rusă, polonă, într-o încununare a vieții spirituale, a toleranței, diversității și respectului.

Prof. Erastov Vasa ne-a spus că un eveniment de asemenea amploare presupune efort de proiectare și organizare, suport material și financiar. Din aceste considerente, cadrele didactice Carmen Bîrsan, Iulian Giuraniuc, Nadia Sîrghia au fost implicate în organizarea și sponsorizarea acțiunii culturale. Și Uniunea Ucrainenilor din România, reprezentată de inspectorul Ilie Sauciuc, președintele filialei județene, a sprijinit demersul cultural, fiind principalul sponsor al acțiunii.

Cu siguranță, deplasarea ansamblurilor și a formațiilor artistice a presupus implicarea comunităților celorlalte etnii, respectiv, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, precum și Uniunea Polonezilor din România, iar organizatorii au reușit atragerea și altor sponsori pentru sonorizare, transport, editare de materiale de promovare a festivalului.

„Atunci când există voință și implicare, pasiune și determinare, evenimentele culturale care valorizează tradițiile și obiceiurile locale capătă substanță și suport, obțin recunoașterea și aprecierea întregii comunități locale, județene, naționale prin rezonanța pe care o propagă în cadrul comunităților etnice promovate”, a completat prof. Erastov Vasa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festival al minorităților naționale, la Școala Gimnazială Baineț.
 Vizualizări articol: 1741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festival al minorităților naționale, la Școala Gimnazială Baineț5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei