Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 125 (7126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cea de-a 40-a ediţie a Concursului „Lira de Aur”, deschisă în prezenţa a trei câştigători ai trofeului

Vineri, 31 Mai 2019 (14:49:35)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a 40-a ediţie a Concursului Naţional ”Lira de Aur”, cea mai longevivă competiţie de interpretare instrumentală din România, a debutat vineri la Suceava, în prezenţa juriului, a partenerilor şi a unor foşti câştigători ai trofeului.

Raluca Ştirbăţ, Adrian Luncanu şi Luca Toncian, laureaţi ai „Lirei”, fac parte din juriul care va evalua competitorii din acest an, 202 la număr. Evenimentul se desfăşoară în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, iar candidaţii vor concura în funcţie de cele trei secţiuni: Pian, Vioară, Corzi grave, Instrumente de suflat şi percuţie. Marele premiu este în valoare de 1.000 de euro (oferit de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural ”Bucovina”).

Festivitatea de deschidere a adus în atenţia publicului câteva repere din parcursul celor 40 de ediţii, din 1972 şi până în prezent, ”o istorie pe cât de lungă, pe atât de bogată, fiind întreruptă în două rânduri, dar reuşind să renască de fiecare dată”.

Cu o medie de 150 de participanţi la fiecare ediţie, „Lira de Aur” însumează peste 6.000 de elevi competitori de-a lungul existenţei sale.

Principalul organizator este Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, reprezentat de directoarea Alexandra Bejinaru.

Aceasta a arătat că acest eveniment este menit să stimuleze creativitatea muzicală a adolescenţilor din întreaga ţară.

„Secretul longevităţii acestui concurs, pe lângă pasiunea organizatorilor, este faptul că oferă o rampă de lansare tinerilor interpreţi, <Lira de Aur> devenind un punct de reper în palmaresul viitorilor muzicieni. Pentru unii dintre concurenţi, acest concurs a marcat începutul unei cariere muzicale de excepţie. (...) <Lira de Aur> a strâns sute, ba chiar mii de copii talentaţi din ţarăşi din străinătate. În mentalul colectiv, <Lira de Aur> a rămas un concurs de referinţă în domeniul muzical, chiar dacă au fost şi ani în care schimbările petrecute după Revoluţia din ‘89 i-au determinat pe organizatori să se adapteze noilor condiţii socio-economice. Din dorinţa de a păstra tradiţia acestui eveniment emblematic pentru municipiul şi judeţul Suceava şi, în acelaşi timp, de a contribui la evoluţia acestui concurs, Consiliul Local şi Primăria Suceava au preluat sarcinile financiare ale concursului>”, a menţionat Bejinaru în deschiderea festivităţii.

Concursul Naţional de Interpretare „Lira de Aur” se adresează elevilor din învăţământul preuniversitar de artă, clasele III-XII, ei fiind evaluaţi de către comisii formate din profesori universitari şi preuniversitari, personalităţi ale vieţii artistice din ţară şi din străinătate.

”Ce înseamnă <Lira de Aur>? O manifestare a maturităţii copilăriei, un pasionant dialog artistic, un schimb valoros de experienţă, o răspundere pentru marile valori de mâine, o prestigioasă manifestare artistică şi un act de cultură de toată lauda. Suntem onoraţi, an de an, să descoperim noi talente, iar efortul şi perseverenţa elevilor ne motivează să ducem mai departe acest eveniment. Organizatorii îşi aşteaptă concurenţii cu aceeaşi bucurie şi cu aceeaşi strădanie de a le oferi tuturor condiţii optime de participare, asigurându-i de toată încrederea şi speranţa că laurii succesului vor fi de partea celor merituoşi”, a mai transmis Alexandra Bejinaru.

În calitate de reprezentant al Primăriei Suceava, viceprimarul Lucian Harşovschi a asigurat organizatorii de susţinerea municipalităţii.

Mesaje de felicitare şi susţinere au mai transmis Alexandra Chirilă - inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Loredana Ceică – inspector şcolar de specialitate şi Angela Zarojanu – consilier local.

Organizatorii concursului sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, în asociere cu Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea de-a 40-a ediţie a Concursului „Lira de Aur”, deschisă în prezenţa a trei câştigători ai trofeului.
 Vizualizări articol: 1795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Cea de-a 40-a ediţie a Concursului „Lira de Aur”, deschisă în prezenţa a trei câştigători ai trofeului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei