Între 16-19 mai 2019 s-a desfăşurat la Arad Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei şi a comunicaţiilor.
Cu această ocazie s-au întrunit la Arad un număr de peste 325 elevi din toate judeţele ţării. Aceasta se datorează faptului că metodologia de organizare a olimpiadelor a fost modificată începând cu acest an, în sensul că pe lângă cele 47 de locuri acordate elevilor ce s-au calificat de pe locul I la faza judeţeană, s-au mai acordat încă 23 de locuri pentru fiecare nivel de studiu, pentru elevii care au avut cel mai mare punctaj pe ţară (clasament naţional - CN). Astfel, se doreşte ca şi elevii cu punctaje mari, care nu au prins un loc I în judeţul lor de provenienţă, să participe la olimpiadă. Acest fapt nu a făcut decât să crească concurenţa pentru fiecare formaţiune de studiu (clasă) şi este un lucru echitabil şi bine-venit.
Olimpiada de Tehnologia Informaţiei se desfăşoară pe 2 secţiuni:
A) Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, numită în continuare secţiunea TIC, pentru elevii claselor IX-XII, indiferent de filieră/profil/specializare;
B) Aplicaţii în C#, numită în continuare secţiunea C#, pentru elevii claselor IX-XII, indiferent de filieră/profil/specializare.
La secţiunea TIC concurenţii pot participa doar la nivelul clasei din care fac parte însă la secţiunea C# concurenţii pot participa indiferent de clasă.
Aceste probe verifică competenţele elevilor privind aplicabilitatea noţiunilor teoretice studiate şi creativitatea acestora. La ambele secţiuni punctajul maxim acordat este de 100 de puncte.
Lotul judeţului Suceava a fost format din 9 elevi, toţi dintre aceştia obţinând premii şi/sau medalii la această competiţie. Pentru secţiunea TIC, de la Colegiul Naţional ”Nicu Gane” Fălticeni: Georgian Vodă, clasa a XII-a, Menţiune din partea Ministerului Educaţiei şi medalie de aur; Teofan Grădinariu, clasa a X-a, Menţiune şi medalie de argint, ambii elevi îndrumaţi de prof. Filip Dimitrie.
De la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi: Sfichi Alin, clasa a IX-a, Menţiune şi medalie de argint, prof. îndrumător Coajă Gabriela; Lungu Bogdan Andrei, clasa a XI-a, Menţiune şi medalie de argint; Bădeliţă Tiberiu Gabriel, clasa a XI-a, Menţiune şi medalie de argint, ambii elevi îndrumaţi de Lăzărescu Antoneta.
De la Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei: Apetrii Georgel-Claudiu, clasa a XII-a, medalie de bronz, prof. îndrumător Todaşcă Adriana.
De la Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" Fălticeni: Caulea Vasile, clasa a XI-a, medalie de bronz, prof. îndrumător Murărescu Simona şi Dumitriu Bogdan.
Pentru secţiunea C#, de la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi:
Bujdei Leonte Tudor, clasa a XI-a, Menţiune şi medalie de argint, prof. îndrumător Lăzărescu Antoneta.
De la Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava: Ştefănescu Petru, clasa a XII-a, Medalie de bronz, prof. îndrumător Mocanu Corina.
Astfel, judeţul Suceava s-a clasat în acest an printre cele mai premiate judeţe la această competiţie.
Pentru unii dintre elevi competiţia se termină aici. Elevul Vodă Georgian, de la Colegiul Naţional ”Nicu Gane” Fălticeni, participă pentru a IV-a oară, înregistrând şi cel mai bun rezultat din cei patru ani. Lotul a fost însoţit de prof. Filip Dimitrie de la Colegiul Naţional ”Nicu Gane” Fălticeni.
Aceste rezultate deosebite îi ajută pe toţi să acceadă fără examen de admitere la facultăţile de profil (Informatică sau Automatizări şi Calculatoare), unele facultăţi oferind locuri suplimentare pentru elevii olimpici.
Felicitări elevilor, cadrelor didactice îndrumătoare şi părinţilor care i-au susţinut.
Prof. Filip Dimitrie