Iubitorii de carte au ocazia să intre în contact cu oferta a peste 30 de edituri din ţară şi din străinătate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte „Alma Mater Librorum”, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Câteva din cele mai importante edituri din România îi aşteaptă şi astăzi pe cititorii din Suceava cu standuri atractive, în corpul A al Universităţii. De asemenea, publicul are acces gratuit la toate evenimentele din cadrul salonului, programul complet putând fi consultat la http://www.biblioteca.usv.ro/.
Târgul a debutat joi, 9 mai, coordonatoarea Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, menţionând că „salonul de carte de la Suceava este unul special pentru că este singurul organizat de o universitate şi care se desfăşoară în incinta unei universităţi. (...) Anul acesta salonul nostru de carte coincide, în mod fericit, cu Ziua Europei, cu momentul în care se hotărăşte, în România, destinul Europei pentru următorii ani, cu Ziua Victoriei, cu atâtea evenimente fericite din această perioadă în cadrul căreia noi ne-am situat cu proiectul <România citeşte> şi cu proiectul naţional aprobat de Guvernul României - <2019 – Anul cărţii în România>. Salonul nostru de carte este unul internaţional, avem o largă participare internaţională, Ucraina, Senegal, Serbia, Germania”. Aceasta a mai arătat că Institutul Bucovina de la Augsburg este alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa de Cultură a Studenţilor, partener al acestei ediţii.
De asemenea, Sanda-Maria Ardeleanu a menţionat că prin intermediul acestui eveniment, USV întinde încă o punte a dialogului către comunitate, către regiune, către naţiune.
„Îi aştept pe suceveni să vină să cumpere carte, să citească, să intre în dialog cu noi. (...) Salonul este un festin al spiritului, al şcolii. Sigur că veţi vedea aici carte academică, carte ştiinţifică, literatură. La USV sunt seminţe care rodesc, la USV există aplecare pentru iniţiative de genul acesta, pentru creativitate. Vă mulţumim că aţi înţeles acest lucru. Sunt fericită că seminţele aruncate acum şase ani de prorectorul Mihai Dimian au ajuns astăzi vlăstare”, a mai adăugat Ardeleanu.
„Cartea creează posibilitatea dialogului şi premisele toleranţei”
La rândul său, coordonatorul ediţiei a VI-a a salonului, prorectorul şi criticul literar Mircea A. Diaconu a arătat că ”este un moment special”, un îndemn la lectură, o întâlnire de bun augur pentru toţi participanţii.
„Cartea uneşte. Probabil au fost momente în istorie când cartea a dezbinat, dar cred că orice s-ar spune cartea creează posibilitatea dialogului şi creează premisele toleranţei. Aşadar, este un moment festiv. Indiscutabil faptul că sunt aici foarte multe edituri înseamnă şi o chestiune pragmatică. E vorba de întâlniri cu cititorii, e vorba de întâlniri cu posibili parteneri, cu librăriile, pentru a discuta politici concrete. Este un moment important pentru toată lumea. USV se bucură că poate să organizeze un astfel de eveniment şi sperăm ca el să lase urme în existenţa noastră imediată, în aceste zile, dar şi în momentele de viitor”, a precizat Mircea A. Diaconu în deschiderea salonului.
Invitatul de Onoare al ediţiei a VI-a a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum este Editura Junimea, care aniversează 50 de ani de existenţă.