Expoziţia „100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018”,realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, urmează să fie itinerantă începândcu luna aceasta prin mai multe şcoli gimnaziale şi licee, cu precădere din mediul rural, conform unei iniţiative manageriale a conducerii Muzeului Bucovinei din urmă cu mai mulţi ani.
În cadrul celor 25 de panourisunt prezentate acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi ale Congresului Naţional al Bucovinei din 28 noiembrie 1918, fotografiile unor personalităţi politice şi militare sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.
Astfel, Muzeul de Istorie înţelege să continue manifestările dedicate Centenarului şi în acest an, pentru a marca faptul că, în urmă cu un secol, lupta nu s-a încheiat, ci a continuat sub forma bătăliei diplomatice pentru recunoaşterea internaţională a noilor hotare şi apărarea cu armele a acestora în faţa ofensivei Kominternului. Pentru început, timp de o lună, începând cu data de 8 mai a.c., expoziţia este găzduită la Şcoala Gimnazială Mitocu Dragomirnei, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituţii, profesor Daniela Domşa. În consecinţă, nu doar elevii, dar şi toţi iubitorii de istorie sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia, care îşi aduce contribuţia la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918.