Pe parcursul săptămânii ”Şcoala Altfel” (15-19 aprilie 2019), la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni au avut loc activităţile prevăzute în cadrul Proiectului ”Cariera ta, misiunea noastră”, dedicat promovării învăţământului profesional şi tehnic.
Proiectul a demarat în urmă cu şase ani la iniţiativa directorului Neculai Ovidiu Spiridon, sprijinit de colegii din catedra tehnică: m.i. Rica Şorodoc, m.i. Loredana Lăcătuş, prof. Angelica Paraon, prof. Theona Ursan, prof. Elena Stroici, m.i. Petrişor Hriţcu, m.i. Codruţ Ivanasciuc, iar în ultimii trei ani i s-a alăturat şi directorul adjunct, Adriana Duceac.
Activităţile desfăşurate au avut rolul de a populariza oferta educaţională a instituţiei şcolare pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic în şcolile din jurul comunei Dumbrăveni (Salcea, Siminicea, Corocăieşti, Bursuceni, Băneşti) prin vizitarea acestora de către cadrele didactice implicate în proiect.
Au fost distribuite pliante de informare şi au fost prezentate oportunităţile şcolii unui număr de aproximativ 150 de elevi din cele cinci şcoli deja menţionate, dar şi elevilor din cele cinci clase a VIII-a de la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni.
O altă acţiune din cadrul proiectului a fost Lectoratul cu părinţii elevilor din clasele a VIII-a, activitate deschisă de director Mihaela Apetrei.
Oferta de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi tehnic, profilurile, domeniile şi calificările pe care le pot obţine absolvenţii şcolii profesionale şi ai liceului tehnologic, beneficiile şi oportunităţile acestei forme de pregătire, condiţiile în care elevii pot avea acces la învăţământul profesional au fost prezentate pe larg de către director adjunct Adriana Duceac. Aceasta a accentuat faptul că piaţa muncii are o nevoie din ce în ce mai mare de mână de lucru calificată în domeniile oferite de Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, dar a prezentat şi oportunităţile pentru carieră şi pentru continuarea studiilor pe care le prezintă învăţământul profesional de stat.
Un alt subiect abordat şi primit cu interes de către părinţi a fost legat de învăţământul dual de stat, de beneficiile pe care le prezintă această formă de educaţie şi formare profesională, de curând implementată în sistemul de educaţie românesc şi cu o perspectivă din ce în ce mai mare.
Elevii de la şcolile din cele cinci localităţi învecinate comunei Dumbrăveni, însoţiţi de diriginţi, au vizitat clădirile Liceului din Dumbrăveni, sălile de clasă, laboratoarele, atelierele şcoală dedicate orelor de instruire practică pentru învăţământul profesional şi tehnic. Rica Şorodoc, Loredana Lăcătuş, Angelica Paraon, Theona Ursan, Elena Stroici i-au introdus pe elevi în atmosfera de lucru, dar şi de sărbătoare din cadrul orelor de practică prin prezentări despre activităţile derulate de-a lungul timpului de către cadrele didactice şi elevii de la şcoala profesională.
Coordonatorul proiectului, profesor Neculai Ovidiu Spiridon, a declarat că activităţile proiectului şi-au atins fără doar şi poate scopul, elevii şi părinţii reuşind să-şi clarifice opţiunile şi să facă alegerile cele mai potrivite în ceea ce priveşte continuarea studiilor. Au înţeles, de asemenea, că şcoala profesională nu trebuie să fie o a doua opţiune, ci posibilitatea de a învăţa o meserie cerută de o piaţă a muncii deficitară de mână de lucru calificată şi implicit de a accesa rapid un loc de muncă.